Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Geschiedenis van Heerlen

Heerlen begint als Coriovallum, met de komst van de Romeinen en ontwikkelt zich in de 20e eeuw tot een echte mijnstad.

Romeinen

De Romeinen stichtten ruim 2000 jaar geleden een nederzetting, die zij de naam Coriovallum meegaven. Coriovallum staat voor 'uitstekend gelegen versterking' of 'legerplaats'. In 1940 werd bij toeval een Romeins badhuis ontdekt, uniek in Nederland en nu te bezichtigen in het Thermenmuseum in Heerlen.

Dorps karakter

Vanaf de tiende eeuw, toen in heel Europa de landbouw goed tot ontwikkeling kwam, kreeg Heerlen een dorpse gestalte met boerenhoeven en molens langs de dalen van de Caumer-, Schandeler- en Geleenbeek. Rond 1900 nog was Heerlen een kleine plaats met een zekere centrumfunctie: er was een dokter, een veearts, een kantongerecht, een PTT en winkels.

Mijnstad

Dankzij de mijnbouw groeide Heerlen in de twintigste eeuw explosief: van 7.000 inwoners in 1900 tot bijna 100.000 inwoners in 2000. In 1965 besloot de overheid tot sluiting van de mijnen. Aangezien Heerlen zich helemaal op de mijnbouw had gericht, bracht dit de economie aan het wankelen. Heerlen stond voor een operatie om werk in andere sectoren aan te trekken en te verschaffen. De zwarte mijnbergen werden veranderd in groene woonwijken of parken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het Thermenmuseum of op de site van Rijckheyt, het regionale centrum waar historische archieven en collecties worden beheerd. Meer informatie over het Heerlens mijnverleden vindt u op de site van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen.

foto van Heerlen vroeger

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.