Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Heerlen verliest volwaardig ziekenhuis

Vandaag zijn de plannen voor de toekomst van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen en Sittard bekend gemaakt. De regietafel heeft besloten dat Heerlen een locatie wordt voor laagcomplexe zorg en dat in Sittard de hoogcomplexe zorg wordt ondergebracht. Dit betekent dat Heerlen vanaf 2030 een volwaardige spoedeisende hulp, intensive care en geboortecentrum verliest. Ook zullen er geen complexere operaties meer plaatsvinden in onze stad. Absoluut onacceptabel vindt Heerlen.

Burgemeester Roel Wever: “Ik ben zwaar geschokt en enorm boos over deze uitkomst. Met alle respect, deze onderbouwing draait alleen om geld. Voor een regio zoals Parkstad en omliggende gemeenten, met 300.000 inwoners die in het verleden al veel te verstouwen hebben gehad, is dit een aderlating. In mijn ogen kan dit gewoon niet!”

Maatschappelijke impact

Hoewel de regietafel beweert dat er weinig verandert ten opzichte van de huidige situatie, heeft deze verandering wel degelijk grote maatschappelijke impact voor Heerlen en omgeving. Burgemeester Wever: “Wij zijn alle vertrouwen kwijt in de bestuursvoorzitter van Zuyderland. We worden genoemd in ieder rapport dat je maar kunt bedenken, zoals Elke Regio Telt. Ik zeg: voeg dan ook een keer de daad bij het woord. Er zijn moties aangenomen in de Tweede Kamer en Provinciale Staten om dit ziekenhuis open te houden.”

Onacceptabel

Gemeente Heerlen, regio Parkstad en de Ziekenhuisalliantie hebben er alles aan gedaan om het ziekenhuis in Heerlen met al zijn faciliteiten te behouden. Burgemeester Wever: “Ik doe dus een dringende oproep aan het bestuur van Zuyderland en de voorzitter van CZ om samen met mij en de Alliantie naar Den Haag te gaan. Om in gezamenlijkheid een masterplan te bedenken over hoe wij personeel kunnen behouden of krijgen.”

Wethouder Zorg Arlette Vrusch: “Een ziekenhuis is cruciaal voor het welzijn en de gezondheid van onze inwoners. Zeker in een regio waar sprake is van grote gezondheidsachterstanden en waar mensen de laagste levensverwachting hebben. De sluiting van een volwaardige spoedeisende hulp en intensive care in Heerlen zal deze gezondheidsrisico’s nog verder vergroten door langere aanrijtijden, meer inwoners die zorg mijden en een hogere druk op huisartsen. Ook brengt het mobiliteitsproblemen met zich mee voor kwetsbare inwoners en leidt het tot verplaatsing van personeel, met alle economische gevolgen van dien.”

Timoer Reijnders en Theo de Groot van de Ziekenhuisalliantie: “We hebben alles uit de kast getrokken om de mening van onze stad en regio over te brengen aan de regietafel. Het blijft toch onverklaarbaar dat onze inspanningen, waaronder een petitie, protestmars, bewonersbijeenkomsten en manifestatie niet gebaat hebben. We vinden het meer dan betreurenswaardig dat bedrijfseconomische argumenten zwaarder wegen dan zorginhoudelijke redenen.”

Heerlen heeft altijd gepleit voor het behoud van twee volwaardige ziekenhuizen in beide plaatsen en betreurt daarom deze uitkomst. Burgemeester Wever: “Ook zijn we ontzettend teleurgesteld in het hele proces richting de uitkomst. Ik heb meermaals aangegeven mee te willen denken en werken aan oplossingen. Voor bijvoorbeeld arbeidsmarktproblematiek, kinderopvang en huisvesting voor medewerkers en parkeergelegenheid bij het ziekenhuis. Het is absurd dat we zijn uitgesloten, terwijl we een onderdeel van de oplossing hadden kunnen zijn.”

Burgemeester Wever: “Samen met alle betrokken partijen gaan we ons beraden over welke stappen we nu gaan ondernemen. We laten het hier zeker niet bij zitten.”

Datum nieuwsbericht

23 april 2024

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.