Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Alle nieuws

De gemeente Heerlen neemt maatregelen tegen het Coronavirus. We roepen iedereen op zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook gemeentelijk personeel werkt zoveel mogelijk thuis. De dienstverlening blijft open, maar zeer beperkt. We vragen inwoners om zo veel mogelijk digitaal te regelen.

Een overzicht van het nieuws:Veel gestelde vragen over het Coronavirus

coronavirus Veel gestelde vragen over het Coronavirus

Er zijn veel vragen rond het coronavirus. Hieronder kunt u de meest gestelde vragen aan de gemeente Heerlen vinden. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.


Voorstel avondklok en aanscherping coronamaatregelen

corona update 71 Voorstel avondklok en aanscherping coronamaatregelen

Als de Tweede Kamer instemt, verwacht het kabinet op korte termijn een avondklok van 20.30 uur tot 4.30 uur in te voeren. Daarnaast zijn er nieuwe regels voor bezoek: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd voor internationale reizen vanaf zaterdag 23 januari 2021.


Coronacrisis en noodopvang voor kinderen

corona update Coronacrisis en noodopvang voor kinderen

Vanwege het coronavirus is de kinderopvang in Nederland vanaf 16 december 2020 gesloten. Die sluiting is voorlopig tot 9 februari 2021. Ongeveer twee weken voor die datum wordt door de regering bekend gemaakt hoe het daarna verder gaat.


Nederland blijft in lockdown

corona update Nederland blijft in lockdown

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft.


Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 vervangt noodverordeningen

Corona update 68 Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 vervangt noodverordeningen

Per 1 december 2020 is de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 ingegaan. In deze nieuwe wet staat welke maatregelen de overheid neemt om de coronacrisis te bestrijden. De wet blijft sowieso tot 1 maart 2021 van kracht en kan telkens met drie maanden verlengd worden. Door de nieuwe wet komt er een eind aan de noodverordeningen die vanaf maart werden vastgesteld door Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De rol van de veiligheidsregio verandert en als gemeente krijgen we meer bevoegdheden.


Mondkapje verplicht vanaf 1 december

illustratie Corona-update Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Het kabinet verplicht het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder. Ook in het onderwijs, in stations en bij bus- en tramhaltes moeten mensen voortaan een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.


Twee gratis mondkapjes voor minima in Heerlen

twee gratis mondkapjes voor minima in Heerlen Twee gratis mondkapjes voor minima in Heerlen

Woont u in Heerlen en heeft u een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u binnenkort twee gratis mondkapjes van de gemeente Heerlen. Voor u en anderen die op uw adres staan ingeschreven (vanaf 13 jaar). U krijgt vanzelf de mondkapjes in de bus. Andere minima in onze stad kunnen ons bellen en twee gratis mondkapjes aanvragen.


Heerlen maakt tijdelijke winterterrassen mogelijk

corona update Heerlen maakt tijdelijke winterterrassen mogelijk

Het college heeft vandaag besloten dat de horeca tijdelijke winterterrassen kan realiseren. Er geldt een algemene toestemming voor het plaatsen van terrasschermen en terrasoverkappingen tot 1 april 2021. Zo wordt de horecaondernemers de administratieve rompslomp van aanvraagformulieren en tekeningen maken bespaard.


Hart onder de riem van burgemeester Roel Wever

Roel Wever Hart onder de riem van burgemeester Roel Wever

Burgemeester Roel Wever steekt de inwoners en ondernemers van Heerlen een hart onder de riem middels een persoonlijke boodschap.


Coronamaatregel: eerste uur straatparkeren is gratis

corona-update Coronamaatregel: eerste uur straatparkeren is gratis

Het eerste uur parkeren bij straatparkeerplaatsen met de parkeerschijf is gratis. Het college van burgemeester en wethouders probeert hiermee iedereen zoveel mogelijk tegemoet te komen in deze coronatijd.


Verlengde maatregelen zelfstandige ondernemers

corona update Verlengde maatregelen zelfstandige ondernemers

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt verlengd tot en met 30 juni 2021. De verlengde regeling (Tozo 3 en 4) loopt van 1 oktober tot en met 30 juni 2021.


Corona-steunpakket voor ondernemers

corona Corona-steunpakket voor ondernemers

Vanaf 15 december gelden nieuwe, strengere maatregelen. De lockdown is verlengd en duurt tot en met 9 februari. Ook de bestaande maatregelen blijven van kracht. Het 3e steunpakket voor bedrijven is op 1 oktober ingegaan. De meeste regelingen zijn verlengd tot juli 2021, met nieuwe voorwaarden. Op 21 januari maakte het kabinet bekend dat de steun opnieuw wordt uitgebreid. De geplande afbouw van steun is uitgesteld. Lees per regeling wat de belangrijkste wijzigingen zijn.


Verruiming terrassen verlengd tot 1 april 2021

corona update Verruiming terrassen verlengd tot 1 april 2021

Burgemeester Roemer heeft besloten de horecaondernemers verder tegemoet te komen in deze coronatijd. De toestemming voor de extra ruime terrassen die op 1 september zou aflopen, wordt verlengd tot 1 april 2021. Hiermee bieden we de horecaondernemers de mogelijkheden om hun terras op een veilige manier te exploiteren.


PGB Jeugd Wmo en coronamaatregelen

update 50 PGB Jeugd Wmo en coronamaatregelen

Maatregelen vanaf 1 juli, nu zorg en ondersteuning weer kan worden opgepakt.


Vakantie? Ga wijs op reis!

corona update Vakantie? Ga wijs op reis!

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.


Persoonlijke videoboodschap wethouder Frank Simons

wethouder Frank Simons Persoonlijke videoboodschap wethouder Frank Simons

Kijk en luister naar de persoonlijke videoboodschap van wethouder Frank Simons.


Gamechangers: politiecampagne om jongeren weerbaar maken tegen cybercrime

corona update 30 Gamechangers: politiecampagne om jongeren weerbaar maken tegen cybercrime

De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren noodgedwongen thuiszitten en meer online zijn. Ze zijn vaak maar één klik verwijderd van cybercrime. Daarom is de campagne ‘Gamechangers´ gestart, waarbij jeugd tussen 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komt te staan.


Videoboodschap wethouder Peter van Zutphen

videoboodschap wethouder Peter van Zutphen Videoboodschap wethouder Peter van Zutphen

‘Mijn waardering voor medewerkers in de dag- en nachtopvang, huishoudelijke hulp én alle mantelzorgers & vrijwilligers die dag in dag uit klaar staan om het leven van anderen nét iets fijner te maken.’


Videoboodschap Charles Claessens

video van Charles Claessens op YouTube Videoboodschap Charles Claessens

Alleen samen houden we Heerlen schoon, heel en veilig! - Bekijk de persoonlijke boodschap van Charles Claessens, wethouder van onder andere Beheer en Onderhoud.


Persoonlijke videoboodschap Emile Roemer #5

deel je verhaal Persoonlijke videoboodschap Emile Roemer #5

Bekijk de persoonlijke videoboodschap van burgemeester Roemer over de oproep 'Wat is jouw verhaal'. Overweldigend noemt hij het! Stuur ook je verhaal!


Persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer

Persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer

Kijk, lees én luister naar een persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer.


Wees alert op huiselijk geweld

Wees alert op huiselijk geweld

In deze tijd van corona moeten we ons helaas ook zorgen maken over huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Doordat we met z’n allen moeten thuisblijven, zitten we elkaar dichter op de lip. Spanningen in het gezin kunnen oplopen. En doordat kinderen niet meer naar school gaan en hulpverleners lang niet altijd meer bij mensen aan huis komen zien we signalen van huiselijk geweld minder.


Persoonlijke videoboodschap van burgemeester Emile Roemer #2

Persoonlijke videoboodschap van burgemeester Emile Roemer #2

‘Onder de indruk van alle hartverwarmende hulp. Juist nu is het fijn als we extra aandacht hebben voor elkaar. In deze digitale tijd is het versturen van een kaart een mooie manier om iemand te laten weten dat je aan hem of haar denkt

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.