Grensoverschrijdend samenwerken

19 oktober 2020 Aken en Heerlen zijn twee krachtige steden met een eigen identiteit. Ze maken de grensoverschrijdende stedelijke regio in zijn geheel sterker omdat ze van elkaar leren en profiteren. Sinds kort hebben beide steden een nieuwe burgemeester. Tijd voor een kennismaking in het hart van Aken.

Al een aantal jaar werken de steden Aken en Heerlen samen. Afgelopen donderdag, 15 oktober, was het de eerste keer dat de (aankomend) burgemeester van Aken, Sibylle Keupen en de burgemeester van Heerlen, Roel Wever, elkaar ontmoetten. “Het was een leuke, boeiende en hartelijke kennismaking. Er is over en weer een gevoel van begrip. De kwaliteiten van de andere stad écht zien en die ook willen gebruiken. Dat is fijn” aldus Roel Wever over de kennismaking.

De kracht van samen

Naast het bekrachtigen van de samenwerking binnen de regio, spraken Sibylle en Roel over de kansen in de samenwerking tussen de twee buurtsteden op het gebied van digitalisering, mobiliteit, cultuur en onderwijs. Zo kwam bijvoorbeeld het realiseren van de intercity verbinding vanuit Den Haag, via Heerlen, naar Aken ter sprake. Een verbinding van mensen, cultuur en krachtige economische regio’s zoals de Randstad en de Euregio. Dit geeft miljoenen mensen nieuwe kansen. Om te handelen. Om te werken. Om makkelijker en meer kennis uit te wisselen. En ja, als het weer kan, ook om te winkelen en op vakantie te gaan.

Écht doen!

Beide burgemeesters zetten graag de schouders onder de samenwerking en zien hun partnerschap als een versterking van de euregioagenda en het internationaal en stedelijk beleid van de Provincie. Naast samenwerking is bewustzijn van elkaars kwaliteiten een belangrijk doel. Regelmatig contact tussen de gemeenten, bedrijven en onderwijs zijn hiervoor belangrijk. Beide burgemeesters spraken de ambitie uit dat het de kunst is om niet teveel tegelijk te willen. “Door een paar thema’s uit te werken en ook écht te gaan doen, maken we de samenwerking tastbaar en zichtbaar. Deze beleving is belangrijk voor het slechten van de grenzen. Dat is waarvoor we staan.”

Bezoek in Aken