Studeren in Heerlen

Als je gaat studeren, dan verandert er heel wat in je leven. Een nieuwe school, nieuwe mensen, misschien ga je wel op kamers wonen.

Studiekosten

Studeren kost geld. Collegegeld, boeken, kamerhuur, verzekeringen en ga zo maar door. Informatie over collegegeld en studiefinanciering maar ook een tool om je studieschuld te berekenen, een overzicht van gemiddelde maanduitgaven en tips voor het afsluiten van een goede studentenzorgverzekering, kun je vinden op de website van studie-kosten.

Studentenintroductie

Studeren is hard werken, maar natuurlijk zijn er ook genoeg leuke en interessante dingen te doen en te ontdekken naast je studie. Allereerst is er de introductie van je opleiding of van de stad waar je gaat studeren. Dat is dé gelegenheid om kennis te maken met je opleiding, mede-studenten en de stad waar je gaat studeren. In Heerlen kan dit tijdens de HITWEEK

Studentenverenigingen

Tijdens je studieperiode kun je lid worden van een studentenvereniging. Leuk en leerzaam! Sommige faculteiten of opleidingen hebben hun eigen vereniging. Ook zijn er een aantal algemene studentenverenigingen. De grootste verenigingen in Heerlen zijn:

  • Volupia
    Volupia is de Romeinse godin van het aangename leven. Een zeer toepasselijke naam voor dat waar Volupia voor staat: "een aangenaam studenten leven". Volupia is de grootste studentenvereniging van Heerlen en bruist van activiteiten, feesten, sportactiviteiten en culturele happenings. Maar ook voor serieuze zaken zit je goed bij Volupia. Je kunt er aan je sociale en organisatorische kwaliteiten werken door deel te nemen aan commissies of genootschappen of een bestuursfunctie te vervullen.
    Kijk voor meer informatie op de website van Volupia.
  • Woord en Daad
    De oudste studentenvereniging in Heerlen is KSV Woord & Daad. Elke twee weken is er een feest of activiteit. Deze feesten en activiteiten lopen uiteen van thema's en seizoensgebonden feesten tot Smurfen, muziekquizen en dance- en singcontests!
    Voor meer informatie, kijk op de website van Woord en Daad.
studenten bij de hogeschool