Het supersteen project is een onderzoek naar een speciale steen voor het Romeins Kwartier Heerlen

20 november 2020 In heel Nederland wordt dezelfde stoeptegel gebruikt, zonder dat je ziet waar deze vandaan komt. Zou het niet mooi zijn als we voor Heerlen een steen hebben waar je kunt zien waar je bent, maar waar je ook kunt zien waar we vandaan komen? Samen met StudioStad, archeologen en keramisten is het project supersteen opgestart.

De Supersteen is een onderzoek naar een speciale steen voor het Romeins Kwartier Heerlen. Een steen die het Romeinse verleden van Heerlen laat zien. ''Als ons de afgelopen jaren één ding duidelijk is geworden, is het dat Heerlen niet de stad van nu zou zijn, zonder de Romeinse invloeden van vroeger.'' Aldus Jordy Clemens.

“Wat we bij het Romeins Kwartier heel graag willen is het verleden tastbaar maken. Met dit project zorgt het Romeins Kwartier ervoor dat je niet meer door dat deel van de stad kan lopen, zonder dat je ziet dat de Romeinen hier ooit waren en aan deze stad bouwden. Het project Supersteen is een fantastische manier om dat samen met inwoners en ondernemers te doen. Heel hands-on zelf bouwen aan het nieuwe uiterlijk van die omgeving, en dat op een manier hoe die Romeinen dat hier 2000 jaar geleden deden.”

De onderzoeksfase van het project Supersteen wordt nu afgerond door middel van een presentatie van tien prototypes. Ieder prototype heeft zijn eigen karakter, in afwerking, in kleur en reliëf. Nu kunnen we samen bepalen welke steen past in het Romeins Kwartier, met welke steen we ons kunnen identificeren, maar ook met welke steen we ons kunnen onderscheiden in Nederland. De supersteen is een unieke kans voor de Heerlenaar om zijn of haar stempel te zetten op het toekomstige verleden voor de volgende generatie.

Met veel inzet en mooie bijdragen van onze projectpartners (Thermenmuseum, Archeologie, De Vondst, IBA, Provincie Limburg). Waarvoor dank!

In onderstaande video is het hele proces in beeld gebracht.