Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Partijnaam registreren voor verkiezingen

Een politieke partij of groepering moet zich registeren als zij onder een bepaalde naam wil meedoen aan de verkiezingen.

Nieuwe politieke partijen of groeperingen registreren zich bij de Kiesraad. Als u aan alle voorwaarden voldoet, mag u een kandidatenlijst inleveren.

Op 6 juni 2024 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. U kon uw partijnaam voor deelname aan de Europese verkiezingen registreren tot en met 12 maart 2024.

De voorwaarden voor het registreren van een partij of groepering voor de verkiezingen zijn onder andere:

  • Het gaat om een politieke partij of groepering.
  • De naam van de partij of groepering voldoet aan de voorwaarden op Kiesraad.nl. De naam mag bijvoorbeeld niet misleidend zijn.

Registratie van een partij of groepering is niet verplicht. Een politieke partij of groepering kan ook meedoen aan de verkiezingen met een blanco lijst. In dat geval staat er alleen een nummer en geen naam bovenaan de kandidatenlijst van de partij of groepering en het stembiljet.

De waarborgsom voor de registratie van een partij of groepering voor de verkiezing van het Europees Parlement is € 450. U krijgt de waarborgsom terug als u een geldige kandidatenlijst inlevert.

Dit heeft u nodig om een politieke groepering te laten registreren: 

  • een afschrift van de notariële akte met de regels van de vereniging
  • een bewijs van inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel
  • een bewijs van betaling van de waarborgsom
  • de geldige verklaring van de politieke groepering die de gemachtigde en de plaatsvervangende gemachtigde aanwijst bij het centraal stembureau

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.