Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Monument aanwijzen

De geschiedenis van onze stad is belangrijk. Bijzondere gebouwen willen we beschermen en goed bewaren. Beschermen kan door een gebouw aan te wijzen als rijksmonument of beschermd stads-en dorpsgezicht. Dit doet de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Op dit moment is de rijksmonumentenlijst compleet. Er komen alleen nog maar gebouwen uit de wederopbouwperiode (1940 - 1965) bij.

De architectuur en stedenbouw uit de periode 1940-1965 zijn belangrijk voor de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Deze tijd staat vooral bekend als de wederopbouwperiode. Meer informatie vindt u op de website van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De Rijksdienst wijst nog wel beschermde stads- en dorpsgezichten aan. De bescherming stelt de cultuurhistorische waarde veilig voor de toekomst.

Monumentenregister

Alle rijksmonumenten staan in het monumentenregister. In het monumentenregister staat: de naam van het monument, het monumentnummer en een korte omschrijving. Van sommige monumenten zijn ook foto’s, plattegronden of ander beeldmateriaal bekend. Het monumentenregister vindt u op de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. 

Soms wijst de minister een nieuw rijksmonument aan na een voorstel van een burger. De eisen zijn zeer streng.

Monumenten in Heerlen

Heerlen heeft rijksmonumenten en rijksbeschermde stadsgezichten. De stadsgezichten zijn: Beersdal, Leenhof, Eikenderveld, Maria Christinawijk, Molenberg en Tempsplein-de Hesselleplein.

Heerlen heeft op dit moment ook enkele gemeentelijke monumenten. Dit zijn:

  • De Christus Koningkerk Vrieheide
  • de voorgevel van het voormalige gemeentehuis Hoensbroek
  • Schinkelstraat 2
  • en Honigmannstraat 51 en 53.

Eigenaren of belanghebbende dienen een aanvraag in bij de minister. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed neemt uw aanvraag in behandeling.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.