Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Aardgasvrij

Gemeente Heerlen wordt aardgasvrij. We nemen hier tot 2050 de tijd voor, om ervoor te zorgen dat de veranderingen voor iedereen haalbaar zijn. De komende jaren zullen we onze inwoners ontzorgen en de regie nemen om dat voor elkaar te krijgen. Dat doen we onder andere met een buurtgerichte aanpak en een Isolatie- en Verduurzamingsprogramma. Op deze pagina verzamelen we belangrijke informatie over aardgasvrij en duurzaam wonen, lokale projecten en initiatieven, regelingen, subsidies en brengen we u in contact met partijen die u kunnen helpen bij het nemen van stappen.

Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er CO₂ vrijkomt bij de verbranding. Sinds de industriële revolutie stoten wij zoveel CO₂ uit, dat de gemiddelde temperatuur op aarde op dit moment snel stijgt. Deze opwarming zorg voor veranderingen in het klimaat, met enorme gevolgen.

Maar liefst 95 procent van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. Al die woningen bij elkaar zorgen voor een flinke CO₂-uitstoot: wel 11 procent van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Stoppen met het gebruik van aardgas zorgt dus voor een flinke afname van onze CO₂-uitstoot. En hoe minder CO₂ in de lucht, hoe beter dat is voor het klimaat.

We begrijpen dat u vragen heeft rondom de verandering naar aardgasvrij wonen en leven, daarom hebben we de meestgestelde vragen hier op een rij gezet. 

Waarom stoppen we met aardgas?

Subsidies en regelingen

Rijksoverheid

Sinds 1 januari 2022 is het mogelijk om onder voorwaarden 30% subsidie te ontvangen van de Rijksoverheid voor isolatie van een koophuis.

Milieu Centraal

Milieu Centraal heeft de landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes, regelingen en btw-tarieven op een rij gezet.

Verbeterjehuis

Via de energiesubsidiewijzer van Verbeterjehuis (i.s.m. de Rijksoverheid) zijn subsidies en leningen eenvoudig te vinden.

Warmtefonds

Via het Warmtefonds is het mogelijk om een Energiebespaarlening aan te gaan en hiermee te investeren in een duurzame woning.

Duurzame alternatieven

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.