Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Buurtactieplan Passart

Passart is een buurt in Heerlen-Noord met ongeveer 2.500 inwoners. In 2009 startte Heerlen hier met een buurtaanpak om de problemen in deze wijk aan te pakken.

Een innovatieve, integrale en meerjarige buurtaanpak was het gevolg. Samen met de bewoners,  Politie Limburg Zuid, welzijnsorganisatie Alcander en woningstichting Woonpunt zijn we vanaf 2009 integraal aan de slag gegaan op 4 thema’s:  veiligheid, wonen, participatie, zorg en welzijn. We hebben positieve resultaten geboekt: de laatste buurtmonitor laat zien dat de overlast door jongeren in Passart in de periode 2009-2013 sterker is gedaald dan in Heerlen, incidenten met betrekking tot vernieling en openbare orde zijn afgenomen, de verloedering is in Passart aanzienlijk afgenomen en het aandeel personen in Passart met een laag opleidingsniveau is in de afgelopen jaren echter gedaald. In de eindrapportage (download pdf) leest u meer over de resultaten.

De opgedane kennis in Passart wordt overgedragen naar andere wijken in Hoensbroek maar ook in Limburg en Nederland. Het boekje Passart, Empowerment als drijvende kracht (download PDF) schetst een duidelijk beeld van deze aanpak.

kinderen uit passart

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.