Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Meldingen veiligheid in uw buurt via buurtpreventie

Wat doet u als bewoner als u in uw buurt iets ziet wat verdacht is? Waar kunt u terecht om het te melden? Dat zijn vragen die u niet meer hoeft te stellen als u de vernieuwde Heerlen-app installeert. Want in deze app zit een optie 'buurtpreventie' waarmee u situaties die niet pluis zijn makkelijker en efficiënter kunt melden. De melding wordt dan rechtstreeks verstuurd naar de meldkamer. Gebruikers krijgen een berichtje van meldingen in hun buurt. Zo weet iedereen dat er iets aan de hand is.

De meldkamer beoordeelt wat er met de melding moet gebeuren. En schakelt als dat nodig is de BOA, wijkagent of politie in. De app zorgt er door een paar eenvoudige invulschermpjes ook voor dat u geholpen wordt met het geven van een goede omschrijving van wat er gebeurt, van de 'verdachte' en van de plek. Ook kan er eenvoudig een foto bijgevoegd worden. Andere buurtbewoners kunnen de melding eventueel aanvullen als zij meer informatie hebben en de wijkagent en Boa kunnen vragen stellen of aangeven hoe afgehandeld is.

Soort meldingen

Er zijn vier categorieen meldingen: personen, voertuigen, groepen en omgeving. Denk dan aan verdachte personen die rondhangen, dealen, verwart zijn, u bedreigen, agressief zijn, vluchten etc. Groepen mensen die anderen lastigvallen, vernielen, overlast veroorzaken. Voertuigen die zijn achtergelaten, betrokken zijn bij drugs of bijvoorbeeld verdacht rondrijden. Of zaken in uw omgeving zoals hennepplantages, overbewoning, opslag van vuurwerk of wapens. Deze laatste categorie wordt alleen gemeld aan de meldkamer en niet via de app aan andere buurtbewoners doorgegeven.

Melden kan ook vaak anoniem

Je moet je wel altijd aanmelden om buurtpreventie te gebruiken, maar bij de omschrijving van een melding kun je aangeven dat je een melding anoniem wilt doen. Maar ook als je dat niet doet, zien andere gebruikers alleen je zelf verzonnen nickname. Zij zien niet je mailadres of echte naam. Voordeel daarvan is dat de meldkamer wel eventueel contact met u kan opnemen voor meer informatie.

App installeren?

De app geeft dus meer mogelijkheden om gezamenlijk de buurten veiliger te maken door betere en directe meldingen. Vindt u een veilige buurt belangrijk? Installeer dan de Heerlen-app. De Heerlen app is beschikbaar voor IOS en Android op uw gsm of tablet:

  1. Klik op onderstaande link, dan gaat u meteen naar de juiste app in uw apple of google store:
  2. U ziet nu het Gemeente Heerlen icoontje. Kies vervolgens voor 'installeren'.
  3. Als de installatie klaar is, kunt u de app openen. U kunt de app ook altijd openen via het icoontje op het startscherm van uw gsm of tablet.
  4. Als u de app opent, krijgt u een menu met bovenstaande keuzes. Kies de soort melding die u wilt doorgeven of de soort informatie u graag wilt vinden.

Aanmelden

Om meldingen te kunnen zien in uw buurt of om zelf meldingen te doen, is het noodzakelijk dat u zich aanmeldt voor uw buurt(en). Dit mag met een nickname (bijnaam) en mailadres. Overigens mogen meldingen daarna alsnog anoniem gedaan worden als u dat wenst. Wilt u hulp bij het aanmelden? Volg de instructie (download pdf).

U kunt deelnemen aan buurtpreventie als:

  • U minimaal 18 jaar bent
  • U woonachtig of werkzaam bent in de buurt

Bekijk ook altijd even de tips voor het gebruik na aanmelding.

Klachten gebruik app door andere deelnemers

Indien u klachten heeft over het gebruik van de app door andere deelnemers, dan kunt u dit melden via gemeente@heerlen.nl. Denk dan aan discriminerend of agressief taalgebruik of bijvoorbeeld het continue maken van meldingen die niets met veiligheid te maken hebben of reacties geven die niets toevoegen aan een melding. De beheerder boordeelt dan of er sprake is van misbruik en kan daarna contact opnemen met de gebruiker. Bij veelvuldige of ernstige klachten kan de beheerder de deelnemer verwijderen. 

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.