Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Stadscentra echt verkeersluw in 2020

Om de stadscentra veilig te houden en een mooie uitstraling te geven heeft gemotoriseerd verkeer alleen toegang tijdens venstertijden.

Overstap naar kentekentoegang

Het bestaande systeem dat de toegang regelt is aan vervanging toe. Storingen en fraudegevoeligheid leiden tot teveel verkeer in de stadscentra. Daarom stappen we in Heerlen over naar een systeem van kentekentoegang waarmee andere gemeenten positieve ervaringen hebben. Rond april 2020 moet de overgang gerealiseerd zijn. Voor de efficiency combineren we die vervanging met de digitalisering van het parkeervergunningensysteem. De plannen worden in overleg met betrokkenen uitgewerkt. Om ervoor te zorgen dat de overgang soepel verloopt en we ook aan alles praktische zaken gedacht hebben.

Laatste nieuws

  • 6 juni 2019: De meest actuele vraag en antwoord lijst. (Download pdf)
  • 22 januari 2019: de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep heeft plaatsgevonden. Er wordt onder andere afgesproken dat er op de website van de gemeente een vraag & antwoordlijst geplaatst wordt.

Rijden in het voetgangersgebied

In de beleidsregel "rijden in het voetgangersgebied", op 22 april 2014 vastgesteld door het college van B&W, is geregeld wat er geldt voor Heerlen centrum en de winkelgebieden van Heerlerheide en Hoensbroek. Het beleid blijft hetzelfde. Moet u buiten de venstertijden Heerlen centrum of het centrum van Heerlerheide of Hoensbroek binnen kunnen rijden? Dan kunt u een ontheffing aanvragen.

Database met kentekens die toegang hebben

Van gemotoriseerde voertuigen die gebruikt worden om buiten de venstertijden de stadscentra binnen te rijden moeten de kentekens geregistreerd zijn. Het kenteken wordt opgenomen in een database die door een camera geraadpleegd wordt bij het binnenrijden. De praktische uitwerking van het plan gebeurt samen met betrokkenen, onder andere een klankbordgroep van bewoners en ondernemers.

Hoe werkt het precies?

In Heerlen centrum blijven rond het Pancratiusplein de elektronische palen gehandhaafd. Is het kenteken geregistreerd, dan zakt de elektronische paal automatisch. Is het kenteken niet geregistreerd? Dan zakt de paal niet. Op de andere locaties in Heerlen centrum en in het winkelcentrum van Heerlerheide nemen de camera’s al het werk over. De overige elektronische palen en de handmatig bedienbare palen worden weggehaald. Is het kenteken niet geregistreerd? Dan maakt de camera een foto van het nummerbord op de achterkant van het voertuig en krijgt de bezitter in principe een boete.

Stadscentra echt verkeersluw in 2020

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.