Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Stadscentra verkeersluw

Om de stadscentra veilig te houden en een mooie uitstraling te geven heeft gemotoriseerd verkeer alleen toegang tijdens venstertijden.

Overstap naar kentekentoegang

Het bestaande systeem dat de toegang regelt met paaltjes en zakpalen is aan vervanging toe. Storingen en fraudegevoeligheid leiden tot teveel verkeer in de stadscentra. Daarom stappen we in Heerlen over naar een systeem van kentekentoegang waarmee andere gemeenten positieve ervaringen hebben.

Rijden in het voetgangersgebied

De regels voor wie in het winkelgebied mag rijden blijven hetzelfde. Binnen de venstertijden – tussen 7.30 en 12.00 uur – is het winkelgebied toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Buiten die venstertijden mag men alleen het gebied inrijden als men een ontheffing heeft.

Hoe werkt het?

De ontheffingen worden gekoppeld aan het kenteken van het voertuig. Deze kentekens worden in een computersysteem ingevoerd. De camera’s bij de toegang van het winkelgebied registreert het kenteken en vergelijkt het met de lijst van kentekens met ontheffingen. Voertuigen met ontheffing kunnen doorrijden. Voertuigen zonder ontheffing krijgen automatisch een boete.

Wanneer gaat het systeem in werking?

In juni 2021 wordt het kentekensysteem voor het eerst in gebruik genomen bij de bussluis in de Schaesbergerweg.
Per 1 september wordt het in gebruik genomen bij de Wannerstraat in Heerlerheide.
Medio november 2021 verwachten we het systeem te starten in Heerlen-Centrum.

Stadscentra echt verkeersluw in 2020

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.