Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Werken aan

Met deze stadskaart wandel je langs alle geplande en afgeronde projecten in Heerlen-Centrum. Zo krijg je een goed overzicht van onze ambities. Bij al deze projecten is er zowel aandacht voor het verleden (vanaf de Romeinen) als voor de toekomst. Experimentele en creatieve initiatieven krijgen in Heerlen een kans, en dan ontstaan bijzondere dingen.


fietsenstalling met woningbouw 1. Fietsenstalling

Er komt een nieuwe bewaakte fietsenstalling aan de Parallelweg 2/2a met ruimte voor 800 (elektrische) fietsen en bakfietsen. Het wordt een aantrekkelijke, ruime en open fietsenstalling waar het gebruik van kleuren en lichtlijnen centraal staat.

royal/rivoli 2. Royal & Rivoli

Nostalgische broedplaats van 5.000 m2 voor filmcultuur & creativiteit. Op de plek van de oude Rivoli en Maxim komt een nieuwe, moderne aanbouw. Tevens wordt de Royal aan de binnenkant verbouwd.

Schinkelkwadrant-Noord 3. Schinkelkwadrant-Noord

Schinkelkwadrant-Noord is het gebied gelegen tussen de Schinkelstraat, Geerstraat en Honigmannstraat.

voormalige boerenleenbank 4. Voormalige boerenleenbank

Dit gebouw is een mooi voorbeeld van het naoorlogse moderne bouwen. Na jarenlange verwaarlozing en leegstand is het gerenoveerd en in ouder luister hersteld, inclusief zes appartementen. Het pand is aangewezen als gemeentelijk monument.

Ontwerp Schinkelkwadrant-Zuid 5. Schinkelkwadrant-Zuid

Op een plek waar eerst leegstaande kantoren en winkelruimtes stonden, worden 98 fraaie stadswoningen en appartementen gebouwd in een groene omgeving.

Burg. Van Grunsvenplein 6. Burgemeester van Grunsvenplein

Een groen, duurzaam plein voor het prachtige Parkstad Limburg Theater, met ruimte voor ontspanning, beweging en evenementen.

't loon 7. 't Loon

Hier zoeken we samen met de eigenaar naar een nieuwe invulling om ook 't Loon weer nieuw leven in te blazen.

Openbare ruimte Romeins Kwartier 8. Openbare ruimte Romeins Kwartier

Zoals vanouds is het nooit stil in Romeins Heerlen: het borrelt er en het bruist. We werken aan de toekomst van dit stuk binnenstad met onder meer het nieuwe stadskantoor met stadstuinen én de herinrichting van straten en pleinen.

Romeins Museum De Thermen 9. Romeins Museum De Thermen

Het badhuis is het oudste stenen gebouw van Nederland. Om dit topstuk naar behoren te beheren, behouden en inspirerend te presenteren is een nieuw gebouw noodzakelijk. Met het nieuwe Romeins Museum ontsluiten we het Romeins verleden op een unieke wijze.

Foto van de mural in het Romeins Kwartier 10. Belevingsconcept Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier is de rijke Romeinse geschiedenis weer te voelen en te beleven in musea én in het straatbeeld. Bewoners en ondernemers krijgen de ruimte om initiatieven uit te voeren. Ook worden experimenten aangemoedigd.

Promenade II 11. Promenade II

De stenen maken hier plaats voor een groene verbinding met veel plek om elkaar te ontmoeten en lekker te spelen.

Stadskantoor nieuw 12. Stadskantoor & Raadhuis

Hand in hand met een Peutz monument: een compact nieuw Stadskantoor, verbonden met het gerenoveerde Raadhuis van Peutz en omringd door meer openbare ruimte dan voorheen. Het nieuwe Stadskantoor vormt samen met het bestaande Raadhuis, als twee op het eerste gezicht losstaande gebouwen, een eigenzinnige en opvallende verschijning in Heerlen.

Nederlands Mijnmuseum 13. Nederlands Mijnmuseum

In het voormalige Kneepkenspand, oud-mijnwarenhuis, vertellen we de verhalen van onder- én bovengronds. Want alles wat destijds in Heerlen gebeurde, had een relatie met de mijnen. Dat zie, hoor en voel je hier.

De zwevende hemel 14. De Zwevende Hemel

Vertier op hoog niveau. Een stadspodium voor bijvoorbeeld voordrachten of optredens.

atelier stadsrevisie - pat's tostibar 15. Gevelverbetering

Heerlen wil het centrum aantrekkelijk houden als ontmoetingsplek, als cultuur- en winkelcentrum, als plek om te ondernemen, verblijven en om te wonen. De kwaliteit van de openbare ruimte speelt een belangrijke rol. Daarom kunnen pandeigenaren in Heerlen-Centrum nu gebruik maken van het gevelverbeteringsfonds.

Landsfort Herle 16. Landsfort Herle

In de middeleeuwen was Landsfort Herle de kern van huidig Heerlen: een kleine, ommuurde nederzetting die bestond uit de Pancratiuskerk, een paar huizen en een woontoren, de Schelmentoren. In Landsfort Herle brengen we nu het middeleeuws verleden weer tot leven.

Sporthuis Diana 17. Sporthuis Diana

Van leegstaand winkelpand naar woningen. Hier zijn 36 studio's voor jongeren en jong afgestudeerden van 20 tot 27 jaar gerealiseerd. Een doelgroep voor wie het extra moeilijk is geschikte woonruimte te vinden.

impressie van de Nieuwe Nor 18. Nieuwe Nor

Het is jullie vast en zeker niet ontgaan. Door het grote succes van de afgelopen jaren was de zaal van de Nieuwe Nor te klein geworden. Sinds maart 2022 is de concertzaal uitgebreid, is de nieuwbouw klaar en heeft de Nieuwe Nor opnieuw haar deuren geopend.

19. Centrum zwembad

Op de plek van een gedateerd kantoorgebouw bouwen we een nieuw zwembad: een duurzame sportvoorziening voor jong en oud. In de vormgeving houden we rekening met een verwijzing naar ons Romeins verleden.

studentencampus 20. Studentencampus Heerlen

Na jarenlange leegstand wordt dit voormalige Beddenhuis, ontworpen door Frits Peutz, ontwikkeld tot studentencampus met 150 zelfstandige woonunits.

putgraaf 210 21. Putgraaf 210 nieuwbouw

Dit kantoorpand ondergaat een transformatie: hier komen 22 betaalbare huur- en/of koopwoningen.

Spoorsingel 22. Woningbouw Spoorsingel

Lelijke, leegstaande gebouwen worden vervangen door eigentijds wonen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.