Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

18. Nieuwe Nor

Het is jullie vast en zeker niet ontgaan. Door het grote succes van de afgelopen jaren was de zaal van de Nieuwe Nor te klein geworden. De concertzaal wordt nu uitgebreid en vanaf 2022 is de nieuwbouw klaar en opent de Nieuwe Nor haar deuren.

De Nieuwe Nor is een platform voor het beleven en vernieuwen van populaire cultuur in Parkstad. De basis van de platformfunctie vormt het presenteren van concerten en dance-avonden. De Nieuwe Nor biedt een breed programma aan voor vrijwel iedere popmuziekliefhebber in de regio, van jong tot oud. Ook is er aandacht voor andere uitingsvormen die behoren tot de populaire cultuur, van beeldende kunst tot lifestyle.

Activiteiten Nieuwe Nor

In maart 2022 opent de nieuwe, grote zaal van de NIEUWE NOR, aan de Pancratiusstraat in Heerlen. Hiermee verdrievoudigt de capaciteit en is er in de twee zalen gelijktijdig plaats voor in totaal ruim duizend bezoekers. Naast de nieuwe grote zaal worden ook de logistieke en publieksfaciliteiten van de huidige (kleine) zaal verbeterd en klaargemaakt voor de toekomst. De locatie wordt een openbaar toegankelijke hotspot voor creatievelingen, waarbij ook overdag gebruik kan worden gemaakt van de professionele faciliteiten en er ruimte is voor ontmoeting.

De Nieuwe Nor beperkt zich bij het organiseren van activiteiten niet tot haar eigen locatie; er is sprake van een flexibele organisatie die programma daar presenteert waar dat het beste tot haar recht komt. Van kleine, intieme concerten in een kapel tot grote festivals in de openlucht. Daarbij staat de Nieuwe Nor midden in het Heerlense culturele veld en is het een enthousiaste samenwerkingspartner voor andere organisaties.

Tenslotte maakt de Nieuwe Nor zich sterk voor talentontwikkeling op het podium en achter de schermen. Als platform voor lokale artiesten door hen zichtbaar te maken via media-kanalen en zo veel mogelijk podiumkansen te bieden. De organisatie helpt popmuzikanten uit Parkstad die talent en ambitie tonen verder door hen talentontwikkelingstrajecten aan te bieden. Het ondersteunen van talent achter de schermen is minstens zo belangrijk, van vrijwilligers tot (aankomend) professionals. Dit gebeurt o.a. via structurele samenwerkingen met bestaande (praktijk)opleidingen en het bieden van leerwerkplekken en stages.

Voortgang verbouwing

Tijdens de bouwperiode volgen we een aantal mensen die betrokken zijn bij de Nieuwe Nor zodat jij als kijker alvast een beeld kan vormen van de toekomstige Nieuwe Nor. Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen en bouwen van een nieuw poppodium? In aflevering 3 zien we wethouder Peter van Zutphen en architect Rob Meurders. Met enthousiasme vertellen ze over de keuzes die gemaakt zijn en wat de Nieuwe Nor zo bijzonder maakt. 

Meer informatie

Wilt u graag meer informatie over de vernieuwde Nieuwe Nor? Bekijk dan ook de website van onze partner IBA Parkstad.

De komende jaren werken we hard om de binnenstad van Heerlen veel leuker, leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Dit project is slechts één onderdeel van de vernieuwing van ons centrum. Kijk op www.heerlen.nl/centrum voor een overzicht van alle projecten.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.