Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

10. Belevingsconcept Romeins Kwartier


In het Romeins Kwartier is de rijke Romeinse geschiedenis weer te voelen en te beleven in musea én in het straatbeeld. Bewoners en ondernemers krijgen de ruimte om initiatieven uit te voeren. Ook worden experimenten aangemoedigd.

Wanneer je op pad bent in het Romeins Kwartier ontdek je Romeins Heerlen anno nu. Je bewondert de indrukwekkende archeologie, maar proeft ook de moderne sporen van het eeuwenoude erfgoed: liefde voor kunst, handel, ambacht, en architectuur. Met de Romeinse pluktuin in de tuin van archeologisch centrum De Vondst als eetbaar voorbeeld. 

Belevingsconcept Romeins Kwartier

Samen met bewoners, ondernemers, culturele instellingen, Visit Zuid-Limburg, Maurer United Architects en andere partners wordt het Romeinse verleden tastbaar en herkenbaar gemaakt. Van ingrepen in de openbare ruimte, tot de invulling van leegstaande panden met erfgoedprojecten. Dit moet verbonden worden met de herontwikkeling van het Thermenmuseum, de positionering van het Centrum voor Archeologie in Limburg, De Vondst, en de geplande vestiging van het Nederlands Mijnmuseum in het gebied. Zo ontstaat een nieuw Romeins Kwartier in het centrum.

Voel en beleef het Romeins kwartier op de website van het gebied.

Wat is het Romeins Kwartier?

Het Romeins Kwartier is globaal het gebied rondom het Thermenmuseum, Tempsplein, het centrum voor archeologie in Limburg De Vondst, het stadhuis, Quatro Cinema en Luciushof. De gemeente Heerlen werkt samen met IBA en Parkstad Limburg aan het zichtbaar maken van de Romeinse geschiedenis in dit gebied.

Ook IBA Parkstad geeft een kijkje in het vernieuwde Romeins Kwartier. Bekijk het via de website van iba-parkstad.

Heel Heerlen Graaft

Ga jij mee op zoek naar ons verleden? Je kunt meedoen door jouw (voor)tuin beschikbaar te stellen of je aan te melden als vrijwilliger. Tijdens de Grote Graafdagen op 9 en 10 september graven we in 25 tuinen en in de openbare ruimte proefputjes van 1 m2. We gaan, onder begeleiding van een professionele archeoloog, op zoek naar vondsten en sporen uit de tijd van de Romeinen. Misschien ligt er in uw tuin wel een schat aan nieuwe informatie verborgen! 

Wil jij graag wat meer informatie of (nog liever!) je aanmelden? Kijk dan op onze pagina over Heel Heerlen Graaft!

De komende jaren werken we hard om de binnenstad van Heerlen veel leuker, leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Dit project is slechts één onderdeel van de vernieuwing van ons centrum. Kijk op www.heerlen.nl/centrum voor een overzicht van alle projecten.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.