Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

10. Belevingsconcept Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier ontdek je Romeins Heerlen anno nu. Je bewondert de indrukwekkende archeologie, maar proeft ook de moderne sporen van het eeuwenoude erfgoed: liefde voor kunst, handel, ambacht, en architectuur. Met de Romeinse pluktuin in de tuin van archeologisch centrum De Vondst als eetbaar voorbeeld. 


In het Romeins Kwartier is de rijke Romeinse geschiedenis weer te voelen en te beleven in musea én in het straatbeeld. Bewoners en ondernemers krijgen de ruimte om initiatieven uit te voeren. Ook worden experimenten aangemoedigd.

Belevingsconcept Romeins Kwartier

Samen met bewoners, ondernemers, culturele instellingen, Visit Zuid-Limburg, Maurer United Architects en andere partners wordt het Romeinse verleden tastbaar en herkenbaar gemaakt. Van ingrepen in de openbare ruimte, tot de invulling van leegstaande panden met erfgoedprojecten. Dit moet verbonden worden met de herontwikkeling van het Thermenmuseum, de positionering van het Centrum voor Archeologie in Limburg, De Vondst, en de geplande vestiging van het Nederlands Mijnmuseum in het gebied. Zo ontstaat een nieuw Romeins Kwartier in het centrum.

Voel en beleef het Romeins kwartier op de website van het gebied.

Wat is het Romeins Kwartier?

Het Romeins Kwartier is globaal het gebied rondom het Thermenmuseum, Tempsplein, het centrum voor archeologie in Limburg De Vondst, het stadhuis, Quatro Cinema en Luciushof. De gemeente Heerlen werkt samen met IBA en Parkstad Limburg aan het zichtbaar maken van de Romeinse geschiedenis in dit gebied.

Ook IBA Parkstad geeft een kijkje in het vernieuwde Romeins Kwartier. Bekijk het via de website van iba-parkstad.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.