Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Coronavirus

De gemeente Heerlen neemt maatregelen tegen het Coronavirus. We roepen iedereen op zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook gemeentelijk personeel werkt zoveel mogelijk thuis. De dienstverlening is open, maar beperkt in personen en alleen volgens afspraak om de coronamaatregelen te kunnen volgen. We vragen inwoners om zo veel mogelijk digitaal te regelen.

De gemeente Heerlen volgt de landelijke adviezen die het kabinet neemt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast zijn er nog extra maatregelen die we nemen.

Wil je informatie over corona voor ondernemers, volg dan de pagina corona ondernemers.

Lees meer en volg de laatste ontwikkelingen en maatregelen via onderstaande nieuwsberichten:

Meer informatie

Dringende vragen?

  • Algemeen of over vaccin: Bel de infolijn: tel. 0800-1351.
  • Gezondheidsvragen: Bel de GGD: tel. 088-8805005. 

Alle nieuws

Activiteiten 4 & 5 mei in Heerlen

Ook dit jaar kunnen we in de gemeente Heerlen op 4 en 5 mei niet in groten getale samen met elkaar gedenken en vieren. Komende week zijn nog steeds maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Heerlen heeft daarom aangepaste activiteiten.

coronavirus
Veel gestelde vragen over het Coronavirus

Er zijn veel vragen rond het coronavirus. Hieronder kunt u de meest gestelde vragen aan de gemeente Heerlen vinden. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.

corona update
Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

corona update
Nederland door Duitsland aangewezen als hoogrisicogebied

De Duitse regering heeft Nederland aangewezen als hoogrisicogebied. Dit heeft gevolgen voor het grensverkeer. De maatregelen zijn vanaf dinsdag 6 april 2021 in gegaan.

corona update
Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur.

corona update 75
Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.

Corona update
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Vanaf 2 maart kan de ‘tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten’, de TONK aangevraagd worden. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 en loopt t/m uiterlijk 30 juni 2021. Deze regeling is bedoeld voor mensen die ondanks alle steunpakketten door de mazen van de diverse regelingen vallen; zowel ondernemers als inwoners.

corona update 73
Avondklok verlengd vanwege mogelijke nieuwe golf van besmettingen

De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari.

publieksbalies
Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten.

publieksbalies
Afwijkende openingstijden op donderdagavond door avondklok

Gemeente Heerlen heeft vanaf 28 januari afwijkende openingstijden op donderdagavond. Theater Heerlen, waar de publieksbalies tijdelijk zijn ondergebracht, wordt vanwege de avondklok eerder gesloten. Daarom sluiten de publieksbalies op 28 januari en 4 februari om 18.30 uur in plaats van 20.00 uur.

corona update 71
Avondklok en aanscherping coronamaatregelen

Er geldt een avondklok van 20.30 uur tot 4.30 uur vanaf 23 januari. Daarnaast zijn er nieuwe regels voor bezoek: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd voor internationale reizen vanaf zaterdag 23 januari 2021.

corona update
Coronacrisis en noodopvang voor kinderen

Vanwege het coronavirus is de kinderopvang in Nederland vanaf 16 december 2020 gesloten. Die sluiting is voorlopig tot 9 februari 2021. Ongeveer twee weken voor die datum wordt door de regering bekend gemaakt hoe het daarna verder gaat.

corona update
Nederland blijft in lockdown

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft.

Corona update 68
Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 vervangt noodverordeningen

Per 1 december 2020 is de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 ingegaan. In deze nieuwe wet staat welke maatregelen de overheid neemt om de coronacrisis te bestrijden. De wet blijft sowieso tot 1 maart 2021 van kracht en kan telkens met drie maanden verlengd worden. Door de nieuwe wet komt er een eind aan de noodverordeningen die vanaf maart werden vastgesteld door Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De rol van de veiligheidsregio verandert en als gemeente krijgen we meer bevoegdheden.

twee gratis mondkapjes voor minima in Heerlen
Twee gratis mondkapjes voor minima in Heerlen

Woont u in Heerlen en heeft u een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u binnenkort twee gratis mondkapjes van de gemeente Heerlen. Voor u en anderen die op uw adres staan ingeschreven (vanaf 13 jaar). U krijgt vanzelf de mondkapjes in de bus. Andere minima in onze stad kunnen ons bellen en twee gratis mondkapjes aanvragen.

Roel Wever
Hart onder de riem van burgemeester Roel Wever

Burgemeester Roel Wever steekt de inwoners en ondernemers van Heerlen een hart onder de riem middels een persoonlijke boodschap.

corona-update
Coronamaatregel: eerste uur straatparkeren is gratis

Het eerste uur parkeren bij straatparkeerplaatsen in Heerlen-Centrum is gratis. Leg hiervoor uw parkeerschijf in de auto. Na het eerste uur geldt betaald parkeren.

corona update
Verlengde maatregelen zelfstandige ondernemers Tozo

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt verlengd tot en met 30 juni 2021. De verlengde regeling (Tozo 3 en 4) loopt van 1 oktober tot en met 30 juni 2021.

corona
Corona-steunpakket voor ondernemers

Vanaf 28 april vinden de eerste versoepelingen plaats Ook de bestaande maatregelen blijven van kracht. Het 3e steunpakket voor bedrijven is op 1 oktober ingegaan. De meeste regelingen zijn verlengd tot juli 2021, met nieuwe voorwaarden. Op 21 januari maakte het kabinet bekend dat de steun opnieuw wordt uitgebreid. De geplande afbouw van steun is uitgesteld. Lees per regeling wat de belangrijkste wijzigingen zijn.

corona update
Verruiming terrassen verlengd tot 1 april 2021

Burgemeester Roemer heeft besloten de horecaondernemers verder tegemoet te komen in deze coronatijd. De toestemming voor de extra ruime terrassen die op 1 september zou aflopen, wordt verlengd tot 1 april 2021. Hiermee bieden we de horecaondernemers de mogelijkheden om hun terras op een veilige manier te exploiteren.

corona update
Vakantie? Ga wijs op reis!

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

wethouder Frank Simons
Persoonlijke videoboodschap wethouder Frank Simons

Kijk en luister naar de persoonlijke videoboodschap van wethouder Frank Simons.

corona update 30
Gamechangers: politiecampagne om jongeren weerbaar maken tegen cybercrime

De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren noodgedwongen thuiszitten en meer online zijn. Ze zijn vaak maar één klik verwijderd van cybercrime. Daarom is de campagne ‘Gamechangers´ gestart, waarbij jeugd tussen 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komt te staan.

videoboodschap wethouder Peter van Zutphen
Videoboodschap wethouder Peter van Zutphen

‘Mijn waardering voor medewerkers in de dag- en nachtopvang, huishoudelijke hulp én alle mantelzorgers & vrijwilligers die dag in dag uit klaar staan om het leven van anderen nét iets fijner te maken.’

video van Charles Claessens op YouTube
Videoboodschap Charles Claessens

Alleen samen houden we Heerlen schoon, heel en veilig! - Bekijk de persoonlijke boodschap van Charles Claessens, wethouder van onder andere Beheer en Onderhoud.

deel je verhaal
Persoonlijke videoboodschap Emile Roemer #5

Bekijk de persoonlijke videoboodschap van burgemeester Roemer over de oproep 'Wat is jouw verhaal'. Overweldigend noemt hij het! Stuur ook je verhaal!

Persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer

Kijk, lees én luister naar een persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer.

Wees alert op huiselijk geweld

In deze tijd van corona moeten we ons helaas ook zorgen maken over huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Doordat we met z’n allen moeten thuisblijven, zitten we elkaar dichter op de lip. Spanningen in het gezin kunnen oplopen. En doordat kinderen niet meer naar school gaan en hulpverleners lang niet altijd meer bij mensen aan huis komen zien we signalen van huiselijk geweld minder.

Persoonlijke videoboodschap van burgemeester Emile Roemer #2

‘Onder de indruk van alle hartverwarmende hulp. Juist nu is het fijn als we extra aandacht hebben voor elkaar. In deze digitale tijd is het versturen van een kaart een mooie manier om iemand te laten weten dat je aan hem of haar denkt

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.