Coronavirus

De gemeente Heerlen neemt maatregelen tegen het Coronavirus. We roepen iedereen op zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook gemeentelijk personeel werkt zoveel mogelijk thuis. De dienstverlening blijft open, maar zeer beperkt. We vragen inwoners om zo veel mogelijk digitaal te regelen.

De gemeente Heerlen volgt de landelijke adviezen die het kabinet neemt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast zijn er nog extra maatregelen die we nemen.

Lees meer en volg de laatste ontwikkelingen en maatregelen via onderstaande nieuwsberichten:

Meer informatie

Dringende vragen?

  • Algemeen: Bel het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: tel. 0800-1351.
  • Gezondheidsvragen over een situatie in Zuid-Limburg: Bel het callcenter van de GGD Zuid-Limburg: tel. 088-8805005.
Alle nieuws
coronavirus

Veel gestelde vragen over het Coronavirus
Er zijn veel vragen rond het coronavirus. Hieronder kunt u de meest gestelde vragen aan de gemeente Heerlen vinden. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.

houd afstand centrum stickers

Aangifte vernielingen stickers 'houd afstand'
Wij hebben aangifte gedaan tegen de mensen die de 'houd afstand' stickers in het centrum van onze stad hebben vernield.

corona update

BsGW start invordering belastingen geleidelijk weer op
Vanaf juli start BsGW de inning van belastingen voor ondernemers geleidelijk weer op. In maart maakte BsGW bekend dat ondernemers uitstel van betaling werd verleend op de verzonden belastingaanslagen, door tot 30 juni geen invorderingsacties uit te voeren.

corona update 47

Corona update: regels vanaf 1 juli
De maatregelen tegen corona worden per 1 juli verder versoepeld. Wat zijn deze regels precies? Hier vindt u de belangrijkste nieuwsberichten van de Rijksoverheid

corona updat 46

Nieuwe noodverordening per 15 juni
De Rijksoverheid heeft de afgelopen periode vergaande maatregelen genomen om het coronavirus tegen te gaan. Vanaf maandag 15 juni gelden er nieuwe versoepelingen van de maatregelen. De voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft daarom een nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze is vanaf maandag 15 juni van kracht en vervangt de noodverordening van 1 juni 2020.

corona update

Vakantie? Ga wijs op reis!
De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

corona

Coronamaatregelen ondernemers
Op 20 mei heeft het kabinet de steunmaatregelen voor ondernemers met 4 maanden verlengd en uitgebreid. Ook zijn er nieuwe voorwaarden toegevoegd. Het nieuwe steunpakket gaat in vanaf 1 juni.

Corona update

Maatregelen in centrum voor veilig winkelen en veilig genieten
Vanaf 1 juni worden de regels verder versoepeld. We kunnen dan weer meer genieten in onze stad. Maar dat moet wel veilig blijven. Door de 1,5 meter afstand te houden en door elkaar de ruimte te geven. Tot nu toe gaat dat goed. De meeste mensen houden goed rekening met elkaar. En ondernemers nemen de goede maatregelen. Compliment. Toch zijn er extra maatregelen nodig om te zorgen dat u - ook als het drukker wordt - afstand kunt houden.

corona update

Verlengde maatregelen zzp'ers
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is verlengd met 4 maanden. De verlengde regeling (Tozo 2) loopt van 1 juni tot met 30 september 2020. De voorwaarden blijven ongeveer hetzelfde, alleen telt het inkomen van uw partner (als u die heeft) nu ook mee en kan de gemeente aanvullende gegevens opvragen.

update 41

Winkelen mag weer maar vermijd drukte
Winkelen mag weer en dat willen we graag zo houden. Dat kan alleen als we met z’n allen zorgen dat het niet te druk wordt en veilig blijft. Ook voor het bezoeken van winkelgebieden geldt “Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand. En blijf thuis bij gezondheidsklachten.”

corona updage

Corona-aanpak: de volgende stap 1 juni
Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni 2020 kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’.

corona

Ruimte voor Heerlense terrassen
Gemeente Heerlen gaat horecaondernemers ruimte geven als dat nodig is om de terrassen ‘corona-proof’ in te richten.

coronanieuws

Nieuwe noodverordening
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft op 13 mei 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze is aangepast aan de gewijzigde maatregelen die op 11 mei zijn ingegaan en geldt per direct voor de 16 gemeenten in de regio Zuid-Limburg.

Update 36

Geef wijziging TOZO uitkering voor 26 mei door!
Let op! Vanaf 11 mei mogen een aantal branches weer de deuren openen voor publiek, zoals kappers, nagelstylisten enz. Dit kan invloed hebben op uw TOZO uitkering over de maand mei. Geef uw gewijzigd inkomen op tijd door!

registratieformulieren

Registratieformulieren niet-geleverde pgb-zorg beschikbaar
Het ministerie van VWS maakte 3 april maatregelen bekend om pgb-houders en zorgverleners zo goed mogelijk door de coronacrisis te helpen. Zo kunnen pgb-houders declaraties van niet-geleverde zorg indienen als reguliere declaraties zodat ze hun zorgverlener door kunnen blijven betalen.

Nieuwe maatregelen: iets meer ruimte vanaf 11 mei
Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit. Dat heeft het kabinet op 6 mei 2020 besloten.

Weer op visite bij Ter Eyck en Elfershof
Even op bezoek gaan bij partner, oma, vader, broer of zus in het verzorgingshuis. Door de coronacrisis kan het even niet. Maar bij Ter Eyck en Elfershof in Heerlen komt daar nu verandering in. Door dit initiatief van ouderenzorgverlener Sevagram kunnen bewoners en familie weer bijkletsen in een speciale bezoekcabine.

burgemeester Roemer houdt een toespraak op 4 mei 2020

Video: dodenherdenking 2020: anders dan anders
Bekijk de video van de kransleggingen in Heerlen en Hoensbroek op 4 mei, de toespraak van burgemeester Roemer en het gedicht van scholiere Nina Wijzenbeek.

Corona Updat 32

Rd4 start op 6 mei weer met papierinzameling huis-aan-huis
Rd4 heeft de papierinzameling stilgelegd aan het begin van de coronacrisis. Vanaf woensdag 6 mei 2020 worden de huis-aan-huis inzamelrondes van papier weer opgestart.

wethouder Frank Simons

Persoonlijke videoboodschap wethouder Frank Simons
Kijk en luister naar de persoonlijke videoboodschap van wethouder Frank Simons.

Maatregelen Heuvelland Zuid-Limburg versoepeld
Het besluit om het Heuvelland af te sluiten voor dagtoerisme wordt niet verlengd. De traditionele topdrukte bij feestdagen en mooi weer is afgelopen weekenden gelukkig uitgebleven.

corona 31

Kinderen t/m 18 jaar mogen weer buitensporten
Vanaf 29 april mogen kinderen t/m 12 jaar weer georganiseerd en onder begeleiding samen buiten sporten. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen dat ook, maar moeten daarbij wel 1,5 meter afstand houden. Sportaanbieders kunnen zich melden om hiervoor afspraken te maken.

jeugdlintje

Jeugdlintjesregen uitgesteld
Dit jaar zouden wij voor het eerst een jeugdlintjesregen organiseren. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus kunnen wij er niet het feestje van maken zoals wij willen. Daarom hebben wij besloten om de lintjesregen voor kinderen en jongeren uit te stellen tot een latere datum.

corona update 30

Gamechangers: politiecampagne om jongeren weerbaar maken tegen cybercrime
De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren noodgedwongen thuiszitten en meer online zijn. Ze zijn vaak maar één klik verwijderd van cybercrime. Daarom is de campagne ‘Gamechangers´ gestart, waarbij jeugd tussen 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komt te staan.

corona update

Update Coronavirus: maatregelen verlengd
We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

Facebook live sessie #2 voor inwoners
Kijk je woensdag 22 april om 17 uur weer? Dan staat de #2 FB-live in het teken van de maatregelen ná 28 april en wat dat betekent voor de inwoners van Heerlen.

videoboodschap wethouder Peter van Zutphen

Videoboodschap wethouder Peter van Zutphen
‘Mijn waardering voor medewerkers in de dag- en nachtopvang, huishoudelijke hulp én alle mantelzorgers & vrijwilligers die dag in dag uit klaar staan om het leven van anderen nét iets fijner te maken.’

Rustig paasweekend in Heuvelland Zuid-Limburg
Uit de evaluatie blijkt dat de maatregel van afgelopen weekend om het Heuvelland Zuid-Limburg te sluiten voor dagtoerisme gewerkt heeft. Het was bijzonder rustig in het Heuvelland.

Facebook livesessie voor ondernemers
Om te horen welke vragen er in deze coronatijd leven bij Heerlense ondernemers én om na te gaan wat de Gemeente Heerlen voor hen kan doen is er een live Facebooksessie.

video van Charles Claessens op YouTube

Videoboodschap Charles Claessens
Alleen samen houden we Heerlen schoon, heel en veilig! - Bekijk de persoonlijke boodschap van Charles Claessens, wethouder van onder andere Beheer en Onderhoud.

Diverse parkeerplaatsen afgesloten
De gemeente heeft de parkeerplaatsen aan de Dokter Koolsstraat en aan het Emmastadion aan de Passartweg afgesloten. De parkeerplaats aan de Pieter Hooftstraat was al per 10 april 2020 afgesloten. Ondanks waarschuwingen bleven er te veel mensen samen komen. Hierbij werden de coronarichtlijnen om afstand te houden niet opgevolgd. Daarom zijn de plaatsen per direct verboden gebied.

deel je verhaal

Persoonlijke videoboodschap Emile Roemer #5
Bekijk de persoonlijke videoboodschap van burgemeester Roemer over de oproep 'Wat is jouw verhaal'. Overweldigend noemt hij het! Stuur ook je verhaal!

corona update

Heerlenaren op bijzondere wijze geportretteerd
Meer dan 150 reacties ontving burgemeester Emile Roemer van Heerlen na zijn oproep; ‘Wat is jouw verhaal?’. Heerlenaren konden én kunnen hun persoonlijke verhaal delen via het speciale mailadres: deelhetmetdeburgemeester@heerlen.nl.

Aanvullende maatregelen TOGS-regeling ondernemers
Het kabinet heeft op 7 april besloten om de TOGS-regeling nogmaals aan te vullen. Daardoor hebben diverse contactberoepen, zoals tattooshops, toegang tot de TOGS-regeling.

corona update

Maatregelen rondom Pasen in Heerlen en Zuid-Limburg
Voor het Paasweekend gelden bijzondere maatregelen en wordt het Heuvelland afgesloten voor dagtoeristen. Het beste advies blijft toch: blijf thuis, geniet in de tuin of op het balkon en ga alleen de straat op als het echt nodig is.

Sportveldje Glasmijterrein gesloten
De gemeente heeft het sportveldje met toestellen op het Glasmijterrein bij de Kissel gesloten. Ondanks waarschuwingen bleven er te veel mensen komen om te sporten. Hierbij werden de coronarichtlijnen om afstand te houden niet opgevolgd. Daarom is het terrein nu met hekwerken afgezet.

Samenwerking tussen sociale diensten
De medewerkers van de Uitkeringenadministratie bij de sociale dienst van de gemeente Heerlen en hun collega’s van ISD Bol en ISD Kompas hebben elkaar gezocht en gevonden in deze moeilijke tijd.

corona

1e uur gratis parkeren in de hele stad
Op parkeerplekken op straat, waar u normaal moet betalen! Vanaf dinsdag 7 april is parkeren in de hele stad het 1e uur gratis. U heeft een parkeerschijf nodig.

Even geen rekeningen
Door de coronacrisis zitten veel ZZP-ers, bedrijven, stichtingen en verenigingen in financiële nood. Om hen te ontzien sturen we voorlopig geen rekeningen. Zoals voor vergunningen of huur voor gemeentelijke panden. Tegelijkertijd zetten wij nu meer ambtenaren in om rekeningen van anderen sneller uit te betalen. Zo hopen wij de nood van veel mensen een beetje te verlichten!

Persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer
Kijk, lees én luister naar een persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer.

Wees alert op huiselijk geweld
In deze tijd van corona moeten we ons helaas ook zorgen maken over huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Doordat we met z’n allen moeten thuisblijven, zitten we elkaar dichter op de lip. Spanningen in het gezin kunnen oplopen. En doordat kinderen niet meer naar school gaan en hulpverleners lang niet altijd meer bij mensen aan huis komen zien we signalen van huiselijk geweld minder.

Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Zuid-Limburg vastgesteld op 1 april
Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft op 1 april 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld.

Lieve Heerlenaar

Kaartenactie Lieve Heerlenaar krijgt vervolg
Vanwege de grote vraag naar Lieve Heerlenaar-kaarten krijgt de actie van Heerlen Mijn Stad en Gemeente Heerlen een vervolg. Na onder meer een oproep van burgemeester Emile Roemer om vrienden en familie in de coronatijd een persoonlijke boodschap te sturen, zijn er ruim 3.000 kaarten aangevraagd.

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april
Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

corona update 13

Hulp nodig voor kleine klusjes?
Heeft u iemand nodig voor een klein klusje? Bijvoorbeeld om even de boodschappen te doen, de hond uit te laten of medicijnen op te halen? Als u koorts heeft of verkouden bent, kunt u nu beter binnen blijven.

Corona maatregelen voor ondernemers
Vrijdag 27 maart zijn er door de overheid meer details bekend gemaakt over de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) ook wel bekend als tijdelijke Bbz. De voorwaarden waaraan ondernemers moeten voldoen hebben we op onze website bijgewerkt.

Dienstverlening Maanplein en buurthulp Standby aangepast
Voor informatie over en hulp bij werk, inkomen, schuldhulpverlening en zorg kunt u normaal gesproken terecht bij het Maanplein. Dit kantoor is nu tijdelijk gesloten als maatregel tegen Corona. Heeft u vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid of WMO? Dan blijven het Social Buurtteam en de Buurthulpen telefonisch bereikbaar voor al uw vragen.

Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen
Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De nieuwe maatregelen zijn op 24 maart ingegaan.

Persoonlijke videoboodschap van burgemeester Emile Roemer #2
‘Onder de indruk van alle hartverwarmende hulp. Juist nu is het fijn als we extra aandacht hebben voor elkaar. In deze digitale tijd is het versturen van een kaart een mooie manier om iemand te laten weten dat je aan hem of haar denkt


Coronamaatregelen ondernemers
corona update 46

Corona update voor sporters
Over de toegankelijkheid van binnensportaccommodaties, regels voor de buitensport en de vakantiesluiting. Nog geen duidelijkheid over compensatiemaatregelen Rijksoverheid.