Coronavirus

De gemeente Heerlen neemt maatregelen tegen het Coronavirus. We roepen iedereen op zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook gemeentelijk personeel werkt zoveel mogelijk thuis. De dienstverlening is open, maar beperkt in personen en alleen volgens afspraak om de coronamaatregelen te kunnen volgen. We vragen inwoners om zo veel mogelijk digitaal te regelen.

De gemeente Heerlen volgt de landelijke adviezen die het kabinet neemt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast zijn er nog extra maatregelen die we nemen.

Lees meer en volg de laatste ontwikkelingen en maatregelen via onderstaande nieuwsberichten:

Meer informatie

Dringende vragen?

  • Algemeen: Bel het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: tel. 0800-1351.
  • Gezondheidsvragen over een situatie in Zuid-Limburg: Bel het callcenter van de GGD Zuid-Limburg: tel. 088-8805005.
Alle nieuws
coronavirus

Veel gestelde vragen over het Coronavirus
Er zijn veel vragen rond het coronavirus. Hieronder kunt u de meest gestelde vragen aan de gemeente Heerlen vinden. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.

corona-update

Vanaf 1 oktober: eerste uur op straat parkeren 1 euro
Het eerste uur parkeren op straat in het centrum van Heerlen kost met ingang van 1 oktober, 1 euro. Voor de tweede en volgende uren geldt een bedrag van 2 euro per uur.

corona update

Verlengde maatregelen zelfstandige ondernemers (Tozo 3)
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt verlengd tot en met 30 juni 2021. De verlengde regeling (Tozo 3) loopt van 1 oktober tot en met 30 juni 2021.

corona

Coronamaatregelen ondernemers 3
De regering komt met een 3e ronde steunregelingen voor bedrijven. Het 2e steunpakket loopt af op 1 oktober. Het 3e steunpakket met nieuwe, strengere voorwaarden gaat dan in en loopt tot juli 2021.

corona update 55

Nieuwe noodverordening per 16 september 2020
Op woensdag 16 september 2020 is een nieuwe noodverordening ingegaan in de regio Zuid-Limburg.

corona update

Maatregelen per 1 september
Minister-president Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge hebben op 1 september 2020 in een persconferentie de stand van zaken over het coronavirus gedeeld. Zo gaven zij aan waar we nu, ongeveer een half jaar na het begin van de uitbraak, staan. Verder stonden zij stil bij wat we doen om een tweede golf voor te blijven.

corona update

Verruiming terrassen verlengd tot 1 april 2021
Burgemeester Roemer heeft besloten de horecaondernemers verder tegemoet te komen in deze coronatijd. De toestemming voor de extra ruime terrassen die op 1 september zou aflopen, wordt verlengd tot 1 april 2021. Hiermee bieden we de horecaondernemers de mogelijkheden om hun terras op een veilige manier te exploiteren.

coronanieuws 52

Aanmaningen BsGW vallen eind augustus in de bus
In maart maakte BsGW bekend dat ondernemers uitstel van betaling werd verleend op de verzonden belastingaanslagen. Vanaf 28 augustus gaat BsGW aanmaningen versturen, zodat particulieren en ondernemers weten dat er nog een bedrag openstaat.

update 50

PGB Jeugd Wmo en coronamaatregelen
Maatregelen vanaf 1 juli, nu zorg en ondersteuning weer kan worden opgepakt.

corona update

BsGW start invordering belastingen geleidelijk weer op
Vanaf juli start BsGW de inning van belastingen voor ondernemers geleidelijk weer op. In maart maakte BsGW bekend dat ondernemers uitstel van betaling werd verleend op de verzonden belastingaanslagen, door tot 30 juni geen invorderingsacties uit te voeren.

corona update 47

Corona update: regels vanaf 1 juli
De maatregelen tegen corona worden per 1 juli verder versoepeld. Wat zijn deze regels precies? Hier vindt u de belangrijkste nieuwsberichten van de Rijksoverheid

corona update 46

Corona update voor sporters
Over de toegankelijkheid van binnensportaccommodaties, regels voor de buitensport en de vakantiesluiting. Nog geen duidelijkheid over compensatiemaatregelen Rijksoverheid.

corona update

Vakantie? Ga wijs op reis!
De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

Corona update

Maatregelen in centrum voor veilig winkelen en veilig genieten
Vanaf 1 juni worden de regels verder versoepeld. We kunnen dan weer meer genieten in onze stad. Maar dat moet wel veilig blijven. Door de 1,5 meter afstand te houden en door elkaar de ruimte te geven. Tot nu toe gaat dat goed. De meeste mensen houden goed rekening met elkaar. En ondernemers nemen de goede maatregelen. Compliment. Toch zijn er extra maatregelen nodig om te zorgen dat u - ook als het drukker wordt - afstand kunt houden.

update 41

Winkelen mag weer maar vermijd drukte
Winkelen mag weer en dat willen we graag zo houden. Dat kan alleen als we met z’n allen zorgen dat het niet te druk wordt en veilig blijft. Ook voor het bezoeken van winkelgebieden geldt “Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand. En blijf thuis bij gezondheidsklachten.”

registratieformulieren

Registratieformulieren niet-geleverde pgb-zorg beschikbaar
Het ministerie van VWS maakte 3 april maatregelen bekend om pgb-houders en zorgverleners zo goed mogelijk door de coronacrisis te helpen. Zo kunnen pgb-houders declaraties van niet-geleverde zorg indienen als reguliere declaraties zodat ze hun zorgverlener door kunnen blijven betalen.

burgemeester Roemer houdt een toespraak op 4 mei 2020

Video: dodenherdenking 2020: anders dan anders
Bekijk de video van de kransleggingen in Heerlen en Hoensbroek op 4 mei, de toespraak van burgemeester Roemer en het gedicht van scholiere Nina Wijzenbeek.

wethouder Frank Simons

Persoonlijke videoboodschap wethouder Frank Simons
Kijk en luister naar de persoonlijke videoboodschap van wethouder Frank Simons.

corona update 30

Gamechangers: politiecampagne om jongeren weerbaar maken tegen cybercrime
De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren noodgedwongen thuiszitten en meer online zijn. Ze zijn vaak maar één klik verwijderd van cybercrime. Daarom is de campagne ‘Gamechangers´ gestart, waarbij jeugd tussen 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komt te staan.

videoboodschap wethouder Peter van Zutphen

Videoboodschap wethouder Peter van Zutphen
‘Mijn waardering voor medewerkers in de dag- en nachtopvang, huishoudelijke hulp én alle mantelzorgers & vrijwilligers die dag in dag uit klaar staan om het leven van anderen nét iets fijner te maken.’

video van Charles Claessens op YouTube

Videoboodschap Charles Claessens
Alleen samen houden we Heerlen schoon, heel en veilig! - Bekijk de persoonlijke boodschap van Charles Claessens, wethouder van onder andere Beheer en Onderhoud.

deel je verhaal

Persoonlijke videoboodschap Emile Roemer #5
Bekijk de persoonlijke videoboodschap van burgemeester Roemer over de oproep 'Wat is jouw verhaal'. Overweldigend noemt hij het! Stuur ook je verhaal!

corona update

Heerlenaren op bijzondere wijze geportretteerd
Meer dan 150 reacties ontving burgemeester Emile Roemer van Heerlen na zijn oproep; ‘Wat is jouw verhaal?’. Heerlenaren konden én kunnen hun persoonlijke verhaal delen via het speciale mailadres: deelhetmetdeburgemeester@heerlen.nl.

Samenwerking tussen sociale diensten
De medewerkers van de Uitkeringenadministratie bij de sociale dienst van de gemeente Heerlen en hun collega’s van ISD Bol en ISD Kompas hebben elkaar gezocht en gevonden in deze moeilijke tijd.

corona

1e uur gratis parkeren in de hele stad
Op parkeerplekken op straat, waar u normaal moet betalen! Vanaf dinsdag 7 april is parkeren in de hele stad het 1e uur gratis. U heeft een parkeerschijf nodig.

Even geen rekeningen
Door de coronacrisis zitten veel ZZP-ers, bedrijven, stichtingen en verenigingen in financiële nood. Om hen te ontzien sturen we voorlopig geen rekeningen. Zoals voor vergunningen of huur voor gemeentelijke panden. Tegelijkertijd zetten wij nu meer ambtenaren in om rekeningen van anderen sneller uit te betalen. Zo hopen wij de nood van veel mensen een beetje te verlichten!

Persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer
Kijk, lees én luister naar een persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer.

Wees alert op huiselijk geweld
In deze tijd van corona moeten we ons helaas ook zorgen maken over huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Doordat we met z’n allen moeten thuisblijven, zitten we elkaar dichter op de lip. Spanningen in het gezin kunnen oplopen. En doordat kinderen niet meer naar school gaan en hulpverleners lang niet altijd meer bij mensen aan huis komen zien we signalen van huiselijk geweld minder.

Persoonlijke videoboodschap van burgemeester Emile Roemer #2
‘Onder de indruk van alle hartverwarmende hulp. Juist nu is het fijn als we extra aandacht hebben voor elkaar. In deze digitale tijd is het versturen van een kaart een mooie manier om iemand te laten weten dat je aan hem of haar denkt