Coronavirus

De gemeente Heerlen neemt maatregelen tegen het Coronavirus. We roepen iedereen op zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook gemeentelijk personeel werkt zoveel mogelijk thuis. De dienstverlening is open, maar beperkt in personen en alleen volgens afspraak om de coronamaatregelen te kunnen volgen. We vragen inwoners om zo veel mogelijk digitaal te regelen.

De gemeente Heerlen volgt de landelijke adviezen die het kabinet neemt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast zijn er nog extra maatregelen die we nemen.

Wil je informatie over corona voor ondernemers, volg dan de pagina corona ondernemers.

Lees meer en volg de laatste ontwikkelingen en maatregelen via onderstaande nieuwsberichten:

Meer informatie

Dringende vragen?

  • Algemeen: Bel het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: tel. 0800-1351.
  • Gezondheidsvragen over een situatie in Zuid-Limburg: Bel het callcenter van de GGD Zuid-Limburg: tel. 088-8805005.
Alle nieuws
coronavirus

Veel gestelde vragen over het Coronavirus
Er zijn veel vragen rond het coronavirus. Hieronder kunt u de meest gestelde vragen aan de gemeente Heerlen vinden. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.

corona update

Nieuwe noodverordening per 18 november 2020
Naar aanleiding van de landelijke lijn is de noodverordening die vanaf 18 november van kracht is binnen Veiligheidsregio Zuid-Limburg aangepast. Hierin zijn de maatregelen opgenomen die op dinsdag 17 november tijdens de persconferentie zijn afgekondigd. Op basis van de nieuwe noodverordening wordt gehandhaafd.

corona update

Nieuwe spelregels voor sport en bezoek
Het kabinet heeft op 3 november de op 14 oktober ingestelde gedeeltelijke lockdown verlengd tot medio december. Voor een periode van twee weken zijn er bovendien extra maatregelen ingesteld, die vanaf woensdag 4 november om 22.00 uur gelden.

twee gratis mondkapjes voor minima in Heerlen

Twee gratis mondkapjes voor minima in Heerlen
Woont u in Heerlen en heeft u een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u binnenkort twee gratis mondkapjes van de gemeente Heerlen. Voor u en anderen die op uw adres staan ingeschreven (vanaf 13 jaar). U krijgt vanzelf de mondkapjes in de bus. Andere minima in onze stad kunnen ons bellen en twee gratis mondkapjes aanvragen.

corona update

Heerlen maakt tijdelijke winterterrassen mogelijk
Het college heeft vandaag besloten dat de horeca tijdelijke winterterrassen kan realiseren. Er geldt een algemene toestemming voor het plaatsen van terrasschermen en terrasoverkappingen tot 1 april 2021. Zo wordt de horecaondernemers de administratieve rompslomp van aanvraagformulieren en tekeningen maken bespaard.

corona update

Vervroegd openingsuur coffeeshops in Heerlen
Op 19 oktober 2020 heeft burgemeester Wever besloten het openingsuur van coffeeshops in Heerlen tijdelijk te vervroegen naar 14:00 uur.

Roel Wever

Hart onder de riem van burgemeester Roel Wever
Burgemeester Roel Wever steekt de inwoners en ondernemers van Heerlen een hart onder de riem middels een persoonlijke boodschap.

corona-update

Coronamaatregel: eerste uur straatparkeren is gratis
Het eerste uur parkeren bij straatparkeerplaatsen met de parkeerschijf is gratis. Het college van burgemeester en wethouders probeert hiermee iedereen zoveel mogelijk tegemoet te komen in deze coronatijd.

Corona update

Landelijk aangescherpte maatregelen per 14 okober 22 uur
Tijdens de landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zijn nieuwe landelijke maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. De maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur. Er komt een gedeeltelijke lockdown.

corona update

Verlengde maatregelen zelfstandige ondernemers
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt verlengd tot en met 30 juni 2021. De verlengde regeling (Tozo 3) loopt van 1 oktober tot en met 30 juni 2021.

corona

Coronamaatregelen ondernemers
De regering komt met een 3e ronde steunregelingen voor bedrijven. Het 2e steunpakket loopt af op 1 oktober. Het 3e steunpakket met nieuwe, strengere voorwaarden gaat dan in en loopt tot juli 2021.

corona update 55

Nieuwe noodverordening per 14 oktober 2020
Naar aanleiding van de landelijke lijn is de noodverordening die vanaf 14 oktober van kracht is binnen Veiligheidsregio Zuid-Limburg aangepast. De landelijke maatregelen gelden in elk geval voor de komende twee weken. Op basis van de nieuwe noodverordening wordt gehandhaafd.

corona update

Maatregelen per 1 september
Minister-president Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge hebben op 1 september 2020 in een persconferentie de stand van zaken over het coronavirus gedeeld. Zo gaven zij aan waar we nu, ongeveer een half jaar na het begin van de uitbraak, staan. Verder stonden zij stil bij wat we doen om een tweede golf voor te blijven.

corona update

Verruiming terrassen verlengd tot 1 april 2021
Burgemeester Roemer heeft besloten de horecaondernemers verder tegemoet te komen in deze coronatijd. De toestemming voor de extra ruime terrassen die op 1 september zou aflopen, wordt verlengd tot 1 april 2021. Hiermee bieden we de horecaondernemers de mogelijkheden om hun terras op een veilige manier te exploiteren.

update 50

PGB Jeugd Wmo en coronamaatregelen
Maatregelen vanaf 1 juli, nu zorg en ondersteuning weer kan worden opgepakt.

corona update

BsGW start invordering belastingen geleidelijk weer op
Vanaf juli start BsGW de inning van belastingen voor ondernemers geleidelijk weer op. In maart maakte BsGW bekend dat ondernemers uitstel van betaling werd verleend op de verzonden belastingaanslagen, door tot 30 juni geen invorderingsacties uit te voeren.

corona update

Vakantie? Ga wijs op reis!
De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

Corona update

Maatregelen in centrum voor veilig winkelen en veilig genieten
Vanaf 1 juni worden de regels verder versoepeld. We kunnen dan weer meer genieten in onze stad. Maar dat moet wel veilig blijven. Door de 1,5 meter afstand te houden en door elkaar de ruimte te geven. Tot nu toe gaat dat goed. De meeste mensen houden goed rekening met elkaar. En ondernemers nemen de goede maatregelen. Compliment. Toch zijn er extra maatregelen nodig om te zorgen dat u - ook als het drukker wordt - afstand kunt houden.

wethouder Frank Simons

Persoonlijke videoboodschap wethouder Frank Simons
Kijk en luister naar de persoonlijke videoboodschap van wethouder Frank Simons.

corona update 30

Gamechangers: politiecampagne om jongeren weerbaar maken tegen cybercrime
De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren noodgedwongen thuiszitten en meer online zijn. Ze zijn vaak maar één klik verwijderd van cybercrime. Daarom is de campagne ‘Gamechangers´ gestart, waarbij jeugd tussen 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komt te staan.

videoboodschap wethouder Peter van Zutphen

Videoboodschap wethouder Peter van Zutphen
‘Mijn waardering voor medewerkers in de dag- en nachtopvang, huishoudelijke hulp én alle mantelzorgers & vrijwilligers die dag in dag uit klaar staan om het leven van anderen nét iets fijner te maken.’

video van Charles Claessens op YouTube

Videoboodschap Charles Claessens
Alleen samen houden we Heerlen schoon, heel en veilig! - Bekijk de persoonlijke boodschap van Charles Claessens, wethouder van onder andere Beheer en Onderhoud.

deel je verhaal

Persoonlijke videoboodschap Emile Roemer #5
Bekijk de persoonlijke videoboodschap van burgemeester Roemer over de oproep 'Wat is jouw verhaal'. Overweldigend noemt hij het! Stuur ook je verhaal!

Persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer
Kijk, lees én luister naar een persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer.

Wees alert op huiselijk geweld
In deze tijd van corona moeten we ons helaas ook zorgen maken over huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Doordat we met z’n allen moeten thuisblijven, zitten we elkaar dichter op de lip. Spanningen in het gezin kunnen oplopen. En doordat kinderen niet meer naar school gaan en hulpverleners lang niet altijd meer bij mensen aan huis komen zien we signalen van huiselijk geweld minder.

Persoonlijke videoboodschap van burgemeester Emile Roemer #2
‘Onder de indruk van alle hartverwarmende hulp. Juist nu is het fijn als we extra aandacht hebben voor elkaar. In deze digitale tijd is het versturen van een kaart een mooie manier om iemand te laten weten dat je aan hem of haar denkt