Coronavirus

De gemeente Heerlen neemt maatregelen tegen het Coronavirus. We roepen iedereen op zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook gemeentelijk personeel werkt zoveel mogelijk thuis. De dienstverlening blijft open, maar zeer beperkt. We vragen inwoners om zo veel mogelijk digitaal te regelen.

De gemeente Heerlen volgt de landelijke adviezen die het kabinet neemt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast zijn er nog extra maatregelen die we nemen.

Lees meer en volg de laatste ontwikkelingen en maatregelen via onderstaande nieuwsberichten:

Meer informatie

Dringende vragen?

  • Algemeen: Bel het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: tel. 0800-1351.
  • Gezondheidsvragen over een situatie in Zuid-Limburg: Bel het callcenter van de GGD Zuid-Limburg: tel. 088-8805005.
Nieuws over het coronavirus
coronavirus

Veel gestelde vragen over het Coronavirus
Er zijn veel vragen rond het coronavirus. Hieronder kunt u de meest gestelde vragen aan de gemeente Heerlen vinden. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.

Corona.steffie.nl: het coronavirus eenvoudig uitgelegd
Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit.

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april
Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

corona update 13

Hulp nodig voor kleine klusjes?
Heeft u iemand nodig voor een klein klusje? Bijvoorbeeld om even de boodschappen te doen, de hond uit te laten of medicijnen op te halen? Als u koorts heeft of verkouden bent, kunt u nu beter binnen blijven.

Corona maatregelen voor ondernemers
Vrijdag 27 maart zijn er door de overheid meer details bekend gemaakt over de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) ook wel bekend als tijdelijke Bbz. De voorwaarden waaraan ondernemers moeten voldoen hebben we op onze website bijgewerkt.

corona 11

Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio Zuid-Limburg van kracht
Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze nieuwe noodverordening zijn de aangescherpte maatregelen over de bestrijding van het coronavirus, die het kabinet op maandag 23 maart heeft vastgesteld, verwerkt. De nieuwe noodverordening geldt vanaf vrijdag 27 maart voor de 16 gemeenten in de regio Zuid-Limburg. Kijk voor de actuele noodverordening op de website van Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Video #4 burgemeester Emile Roemer
In korte tijd is onze wereld ingrijpend veranderd. We moeten op zoek naar een andere manier van werken, leven én contact hebben.

Update aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen
Het kabinet heeft aanvullende en aangescherpte maatregelen getroffen ter bestrijding van het Corona-virus gericht op evenementen en samenkomsten. Deze maatregelen zijn tijdens de persconferentie op maandag 23 maart op grote lijnen naar buiten gebracht. Deze zijn verder uitgewerkt.

Dienstverlening Maanplein en buurthulp Standby aangepast
Voor informatie over en hulp bij werk, inkomen, schuldhulpverlening en zorg kunt u normaal gesproken terecht bij het Maanplein. Dit kantoor is nu tijdelijk gesloten als maatregel tegen Corona. Heeft u vragen op het gebied van opvoeden en opgroeien, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid of WMO? Dan blijven het Social Buurtteam en de Buurthulpen telefonisch bereikbaar voor al uw vragen.

Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen
Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De nieuwe maatregelen zijn op 24 maart ingegaan.

Video #3 burgemeester Emile Roemer
De zon schijnt, het is mooi weer. Als je naar buiten gaat. Geef elkaar de ruimte, houd twee armlengtes afstand.

Corona maatregel zzp'ers (TOZO)
Door de maatregelen van de overheid om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, verliezen veel zelfstandige ondernemers noodgedwongen inkomsten. Het kabinet ondersteunt deze ondernemers, zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Er is een tijdelijke voorziening voor drie maanden, die met terugwerkende kracht vanaf 1 maart ingaat. Zelfstandige ondernemers met financiële problemen kunnen een beroep doen op deze voorziening, die uitgevoerd wordt door de gemeente.

kinderen stoepkrijten op straat

Coronacrisis en noodopvang voor kinderen
Vanwege het coronavirus zijn de scholen en de kinderopvang in Heerlen gesloten. Als u binnen de cruciale beroepsgroepen valt, kunt u opvang krijgen voor uw kind(eren). Ook als uw kinderen normaal niet werden opgevangen door een organisatie of professional.

Persoonlijke videoboodschap van burgemeester Emile Roemer #2
‘Onder de indruk van alle hartverwarmende hulp. Juist nu is het fijn als we extra aandacht hebben voor elkaar. In deze digitale tijd is het versturen van een kaart een mooie manier om iemand te laten weten dat je aan hem of haar denkt

corona

Coronamaatregelen ondernemers
De landelijke overheid heeft steunmaatregelen toegezegd voor ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis. Daarnaast heeft gemeente Heerlen nog een aantal lokale maatregelen genomen om ondernemers te helpen. Hieronder leest u welke maatregelen er zijn.

Noodverordening van kracht in verband met Coronavirus
Op dinsdag 17 maart heeft de voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Limburg Annemarie Penn-Te Strake een noodverordening getekend. De maatregelen van het kabinet van zondag 15 maart zijn hierin vertaald naar regels.

videoboodschap Emile Roemer Coronavirus

Persoonlijke videoboodschap van burgemeester Emile Roemer
Kijk, lees én luister naar een persoonlijke videoboodschap van burgemeester Emile Roemer.

Extra maatregelen gemeente Heerlen
De gemeente Heerlen neemt nog extra maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Deze raken de dienstverlening van de gemeente. Deze maatregelen gaan vanaf 17 maart 2020 in.

coronavirus

Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport
Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

coronavirus

Gemeente Heerlen neemt maatregelen tegen coronavirus
De gemeente Heerlen sluit per direct (12 maart) het Thermenmuseum en Kasteel Hoensbroek. Sportaccommodaties blijven alleen nog open voor bewegingsonderwijs; voor de rest worden ze gesloten. Evenementen voor meer dan 100 personen worden afgelast. (Buurt)bijeenkomsten worden afgelast.

illustratie maatregelen coronavirus

Informatie over coronavirus
Er worden steeds meer maatregelen getroffen om de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Wat moet u doen en waar kunt u terecht voor de meest actuele informatie?