Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Avondklok en aanscherping coronamaatregelen

Er geldt een avondklok van 20.30 uur tot 4.30 uur vanaf 23 januari. Daarnaast zijn er nieuwe regels voor bezoek: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd voor internationale reizen vanaf zaterdag 23 januari 2021.

Aanscherping bezoekregels

Het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben. Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. Thuisblijven is de beste manier om contacten te beperken. Ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan.

Contacten beperken betekent ook niet te vaak anderen ontmoeten. Houd contact met anderen via de telefoon of videocall. Als u toch bezoek ontvangt, adviseert het kabinet dringend om per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder te ontvangen. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek. Deze maatregelen helpen om de virusverspreiding tegen te gaan. 

Extra reisbeperkingen

Het kabinet treft extra maatregelen om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers. Het vliegverbod gaat ook gelden voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Daarnaast moeten alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen ook een vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Deze test is maximaal 4 uur oud bij het aan het boord gaan. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen.

Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. 

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen.

Deze beperkingen voor het reizen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.

Als de avondklok wordt ingevoerd, dan...

Gaat u alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:
In geval van een calamiteit;
• Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
• Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
• Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
• Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
• Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
• Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Let op: de Tweede Kamer beslist over de avondklok. Als de avondklok ingaat, vindt u meer info op: 
www.rijksoverheid.nl

corona update 71

Datum nieuwsbericht

20 januari 2021

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.