Weer op visite bij Ter Eyck en Elfershof

6 mei 2020 Even op bezoek gaan bij partner, oma, vader, broer of zus in het verzorgingshuis. Door de coronacrisis kan het even niet. Maar bij Ter Eyck en Elfershof in Heerlen komt daar nu verandering in. Door dit initiatief van ouderenzorgverlener Sevagram kunnen bewoners en familie weer bijkletsen in een speciale bezoekcabine.

“We merken de laatste weken dat zowel familie als cliënten steeds meer behoefte hebben aan contact dichtbij. Beeldbellen en Zoomen is voor de meesten weliswaar een succes, maar het gemis van iemand in de nabijheid blijft groot.”, geeft Trudie Severens, bestuurder van Sevagram aan.

"In de cabine is bezoek toch op een veilige manier mogelijk. Daarom is het geweldig hoe in deze moeilijke tijd de gemeente Heerlen en Sevagram en Rd4 elkaar vinden. In dit geval verbindt ons het bestrijden van eenzaamheid door mensen met elkaar in contact te laten komen. Een mooi voorbeeld hoe de gemeente en Sevagram en Rd4 samen de zorg voor de mens kunnen verbeteren. Nu en in de toekomst.”

De cabines, normaal slaapcontainers op festivals, zijn omgebouwd tot bezoek-containers. Middenin de cabines zit een glazen wand. Zo kunnen cliënten op een veilige manier bezoek ontvangen. In het midden zit een wand met plexiglas. Beide zijden hebben een deur, dus het voldoet aan alle coronamaatregelen die nu gelden. Rd4 verzorgt de aankleding waardoor de bezoekers in een gezellige en huiselijke sfeer elkaar weer kunnen zien.

#samentegeneenzaamheid

Wethouder Adriane Keulen: “Het is een fantastisch initiatief van Sevagram. Hopelijk kunnen we zo het verdriet bij cliënten verminderen en zo een steentje bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid bij ouderen. Als wethouder van ouderenbeleid en buurtgericht werken hoop ik van ganser harte dat we dit soort initiatieven voortzetten. In het kader van ‘#samentegeneenzaamheid’ waren we al gestart met diverse acties in een aantal buurten in Heerlen. De verbinding die de Gemeente Heerlen en Sevagram nu aangaan is de kracht van onze samenleving, de kracht van samen vooruit. Als we zoals nu samen mooie dingen kunnen oppakken, dan moeten we dit doen en er in de toekomst ook naar streven om dit vast te houden. Dit is mijn oprechte wens voor de toekomst!”