Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Corona actueel

De gemeente Heerlen neemt maatregelen tegen het Coronavirus. We roepen iedereen op zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook gemeentelijk personeel werkt zoveel mogelijk thuis. De dienstverlening blijft open, maar zeer beperkt. We vragen inwoners om zo veel mogelijk digitaal te regelen.

Een overzicht van het nieuws:Veel gestelde vragen over het Coronavirus

coronavirus Veel gestelde vragen over het Coronavirus

Er zijn veel vragen rond het coronavirus. Hieronder kunt u de meest gestelde vragen aan de gemeente Heerlen vinden. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.


Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari

illustratie van corona virus Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.


Nederland in lockdown om de verspreiding van omikron te vertragen

update Nederland in lockdown om de verspreiding van omikron te vertragen

Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. De snelle opmars leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat.


Samen brengen we de rust terug in de zorg!

microfoon Samen brengen we de rust terug in de zorg!

Op dit moment hebben we in heel Nederland te maken met hoge besmettingsaantallen. Zuid-Limburg is daar geen uitzondering op. Integendeel zelfs, de zorgpartijen in onze regio luidt de noodklok. Voor het weekend kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan. Die maatregelen zijn nodig om de druk op de zorg te verminderen. Als burgemeesters van Zuid-Limburg maken we ons zorgen. We sluiten aan bij het bericht van de zorgpartijen afgelopen zaterdag in de diverse media.


Huidige coronamaatregelen verlengd

update Huidige coronamaatregelen verlengd

Het aantal coronabesmettingen en de coronapatiënten in ziekenhuizen is nog steeds hoog. Daarnaast zorgt de nieuwe omnikronvariant voor onzekerheid. De huidige maatregelen worden daarom verlengd tot en met 14 januari. Ook gaan de basisscholen één week voor de kerstvakantie dicht. Deze maatregelen gelden ook tijdens de feestdagen.


Strengere regels kabinet: besmettingen moeten omlaag

illustratie corona update Strengere regels kabinet: besmettingen moeten omlaag

Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Besmettingen ontstaan door contacten tussen mensen. Om elkaar, en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving, beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus, komen er aanvullende maatregelen. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) zoveel mogelijk door, terwijl in de avond het aantal contactmomenten meer wordt beperkt. Deze maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld.


Avond-lockdown en strengere maatregelen overdag

corona update Avond-lockdown en strengere maatregelen overdag

Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten. Deze maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur en gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld.


Extra coronamaatregelen en meer aandacht voor basisregels

luidspreker Extra coronamaatregelen en meer aandacht voor basisregels

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Het RIVM verwacht een piek van 500 Covid-patiënten op de IC deze winter. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, neemt het kabinet extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen.


Open, tenzij: in stap 3 met voorwaarden bijna alles open

update 82 Open, tenzij: in stap 3 met voorwaarden bijna alles open

Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers.


Hart onder de riem van burgemeester Roel Wever

Roel Wever Hart onder de riem van burgemeester Roel Wever

Burgemeester Roel Wever steekt de inwoners en ondernemers van Heerlen een hart onder de riem middels een persoonlijke boodschap.


Videoboodschap wethouder Peter van Zutphen

videoboodschap wethouder Peter van Zutphen Videoboodschap wethouder Peter van Zutphen

‘Mijn waardering voor medewerkers in de dag- en nachtopvang, huishoudelijke hulp én alle mantelzorgers & vrijwilligers die dag in dag uit klaar staan om het leven van anderen nét iets fijner te maken.’


Videoboodschap Charles Claessens

video van Charles Claessens op YouTube Videoboodschap Charles Claessens

Alleen samen houden we Heerlen schoon, heel en veilig! - Bekijk de persoonlijke boodschap van Charles Claessens, wethouder van onder andere Beheer en Onderhoud.


Persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer

Persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer

Kijk, lees én luister naar een persoonlijke videoboodschap van wethouder Martin de Beer.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.