Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Stap voor stap vervallen bijna alle coronaregels. Bekijk welke maatregelen nog gelden. En hoe het zit met steunmaatregelen, belastingen en terugbetalen van coronasteun.

Versoepelingen coronamaatregelen

De laatste coronamaatregelen zijn sinds woensdag 23 maart vervallen. Er geldt alleen nog een mondkapjesplicht op vliegvelden (na de security) en in het vliegtuig. Verder gelden de basisadviezen, zoals testen bij klachten en isolatie bij een positieve testuitslag.

Welke coronaregels blijven gelden?

Er zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Veel mensen worden wel minder ziek. Om besmettingen tegen te gaan, blijven er basisadviezen gelden.

Zoals:

  • Heeft u klachten? Blijf thuis en doe een (zelf)test.
  • Was vaak uw handen.
  • Hoest en nies in uw elleboog.
  • Houd afstand waar mogelijk.
  • Zorg voor goede ventilatie en frisse lucht.
  • Draag een mondkapje bij contact met kwetsbaren en op drukke plekken, zoals in het openbaar vervoer.
  • Doe na een reis bij terugkomst in Nederland een zelftest en doe nog een keer een zelftest op dag 5 na aankomst.

Bekijk alle basisadviezen op Rijksoverheid.nl.

Mondkapjesplicht

Er geldt alleen nog een mondkapjesplicht op vliegvelden (na de security) en in het vliegtuig. Op drukke plekken, zoals in het openbaar vervoer, is het advies om een mondkapje te dragen.

Werkgevers en beheerders van gebouwen kunnen een mondkapje nog wel verplichten voor werknemers en bezoekers. Bijvoorbeeld op plekken waar kwetsbare mensen komen, zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Een mondkapje blijft ook verplicht bij rijexamens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Testen voor Toegang (1G) niet meer verplicht

Bezoekers hoeven nergens meer een negatieve testuitslag te laten zien. Ook bij grote evenementen is Testen voor Toegang (1G) niet meer verplicht.

Coronasteun: financiële regelingen

De meeste financiële regelingen zijn gesloten. Voor specifieke sectoren zoals evenementen en culturele instellingen zijn aparte regelingen. Ook zijn er nog verschillende regelingen om geld te lenen voor uw bedrijf.

Bent u tijdens de coronacrisis gestart met uw bedrijf? Er komt een regeling voor starters die eerder nog geen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) konden aanvragen.

Bekijk het complete overzicht van het steunpakket voor bedrijven.

Belastingen

U kunt geen bijzonder uitstel van betaling meer aanvragen bij de Belastingdienst. U moet alle belastingaanslagen met een betaaldatum op of na 1 april 2022 weer op tijd betalen.

Heeft u bijzonder uitstel gekregen? U moet vanaf 1 oktober 2022 uw opgebouwde belastingschuld afbetalen. De Belastingdienst biedt u hiervoor een betalingsregeling aan.

Coronasteun terugbetalen

Sommige financiële regelingen moet u (deels) terugbetalen. Zoals NOW, TVL of Tozo. Heeft u een belastingschuld omdat u bijzonder uitstel heeft gehad? Dan moet u uw schuld aflossen.

Lees meer over coronasteun terugbetalen.

Thuiswerken en adviezen voor de werkvloer

U en uw medewerkers kunnen weer op locatie werken. U hoeft op werk niet meer verplicht 1,5 meter afstand te houden. Maar afstand houden blijft wel verstandig. Het kabinet roept werkgevers op om thuiswerken mogelijk te blijven maken, bijvoorbeeld voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid. Voor werknemers met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een coronatest.

Lees meer over de adviezen voor de werkvloer en thuiswerken.

Coronaregels reizen

Moet u voor uw bedrijf naar het buitenland reizen, of organiseert u reizen? Voor veel landen blijft de internationale QR-code verplicht. Deze kunt u vinden in de CoronaCheck-app. Per land kunnen er extra regels gelden. Bijvoorbeeld voor testen en quarantaine bij aankomst.

Bekijk de actuele coronaregels per land op Nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar Nederland (terug)reizen

U hoeft bij terugkomst in Nederland niet meer in quarantaine. Een coronabewijs (3G) is ook niet meer verplicht voor EU-burgers. U moet nog wel een gezondheidsverklaring invullen als u met het vliegtuig reist.

Voor niet-EU-burgers geldt nog wel een inreisverbod. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor reizen uit veilige landen en gevaccineerde reizigers.

Check welke regels er voor uw (terug)reis naar Nederland gelden op Rijksoverheid.nl.

Corona

Datum nieuwsbericht

16 februari 2022

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.