Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Dennis Martens

Adviseur onderzoek en statistiek: "Mijn plezier in het werk is nog altijd even groot als toen ik in 2003 begon. Heerlen is een uitdagende stad. Ik ben trots op de dingen die we er doen. We hebben een 'niet lullen maar poetsen mentaliteit', niet te veel proces dingetjes. Elkaar spontaan vinden en dingen doen. Daar hou ik wel van!"

Loopbaan

"In 2003 startte mijn loopbaan bij de gemeente Heerlen op de afdeling onderzoek en statistiek. In de tussentijd heb ik heel wat stappen gemaakt binnen de gemeente en veel plekken gezien. Dat helpt me in mijn werk nu. Mijn eerste overstap was richting beleid. Ik was telkens benieuwd: wat doen ze nou met die cijfers die ik aanlever? Vervolgens werkte ik in het fysieke domein en zag dat er van alles gebeurde in de openbare ruimte, maar ik zag dat er ook heel veel gebeurt achter de voordeur van de bewoners in onze stad. En dus ben ik richting Welzijn gegaan. Na een paar jaar dacht ik: leuk al dat plannen en bedenken van die regeltjes maar hoe zit het nou in de uitvoering? Ik ben toen overgestapt naar de sociale dienst, echt in de uitvoering. Daarna kwam de vraag vanuit de wethouder voor een persoonlijk assistent. Dat is weer heel anders. Je staat 24/7 klaar en je leert een stuk politiek kennen,dan zie je dat die wereld niet altijd samenhangt met die data.

Na een ODC-meting realiseerde ik me dat ik gek ben op data en onderzoeken. Toen ben ik teruggegaan naar onderzoek en statistiek. Door de vele wisselingen begrijp ik nu wat een beleidsmedewerker en een bestuurder nodig heeft. Ik ben ervan overtuigd dat de gemeente er beter van wordt door te werken op basis van data. En dat dus ten goede komt voor de inwoners. Want daar doe je het uiteindelijk voor!"

Ik bouw aan Heerlen door…

"Ik zou het mooi vinden als iedereen zich afvraagt: Waarom is dat? En waarom doen we wat we doen? Ik heb bewust de overstap gemaakt van universiteit naar de gemeente. Ik wilde onderzoek doen op een plek waar het direct wordt toegepast. Bij de gemeente heb je meer wisselwerking tussen de cijfers de keuzes die een collega op basis van die cijfers maakt. Zoals wel of geen rotonde aanleggen. Steeds meer beleidsterreinen zien het nut en belang van data.

Op dit moment probeer ik met het CBS een onderzoek op te zetten over laaggeletterdheid. Laaggeletterdheid is een probleem voor heel veel alledaagse situaties. Zoals het krijgen van werk of het niet kunnen lezen van de bijsluiter, met alle gevolgen van dien. Er is nog veel schaamte rondom dit onderwerp, het is een verborgen probleem. We willen dat wat verborgen is zichtbaar maken. Niet de mensen benoemen maar inzichtelijk maken wie deze mensen zijn en waar ze wonen. In die buurten kunnen vervolgens bijvoorbeeld taalcafé's georganiseerd worden."

Werken voor de gemeente Heerlen

Heerlen is een uitdagende stad. Ik ben trots op de dingen die we er doen. Heerlen stond vroeger wel vaker onderaan in landelijke lijstjes. Maar dat geeft mij zoveel motivatie om een steentje bij te dragen om hogerop te komen! De afgelopen jaren is dat ook echt vaker gebeurt! Langzamerhand gaan we op die lijstjes naar boven. Er zijn heel veel goede dingen gedaan. Als je een goed idee hebt, moet je dat presenteren. Doe het gewoon en zoek de mensen met wie je dat kan doen!

Foto medewerker Dennis Martens gemaakt door Marco Linssen

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.