Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Energietransitie projecten


Ontwerpversie van de Transitievisie Warmte 2.0 ter inzage

Op 31 oktober 2023 heeft het college van B&W in Heerlen de ontwerpversie van de Transitievisie Warmte 2.0 goedgekeurd. De Transitievisie Warmte 2.0 komt in plaats van de Transitievisie Warmte 1.0 die op 26 januari 2022 door de gemeenteraad werd vastgesteld. In deze Transitievisie Warmte staat een buurtgerichte aanpak beschreven om stappen te zetten naar energiezuinige en aardgasvrije woningen en gebouwen in Heerlen.

Hulp bij energiekosten

Onze energierekening schiet omhoog en dat brengt in de huidige tijd veel zorgen met zich mee. Gelukkig is er hulp beschikbaar. U kunt hulp krijgen bij het verlagen van uw energieverbruik of een subsidie, toeslag of regeling aanvragen. En als u via onze tips enkele kleine aanpassingen in huis doet, kunt u al heel wat geld én energie bespa-ren. Niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu en daarmee voor de wereld!

Aardgasvrij

Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er CO₂ vrijkomt bij de verbranding. Sinds de industriële revolutie stoten wij zoveel CO₂ uit, dat de gemiddelde temperatuur op aarde op dit moment snel stijgt. Deze opwarming zorg voor veranderingen in het klimaat, met enorme gevolgen.

Zonnepanelenproject Parkstad eerste deelnemers van Heerlen Zonnepanelenproject Parkstad

Zonnepanelen zijn een eenvoudige oplossing voor mensen die duurzame energie willen in hun woning. Ons zonnepanelenproject maakt het nog makkelijker. Geen grote investering voorschieten? 1260 huishoudens deden al mee sinds 2017. Heeft u interesse om nieuw in te stappen? Lees aub eerst de aanvulling onder aan de pagina over de laatste ontwikkelingen.

foto van een windmolen Windenergie Parkstad Limburg

Windenergie is onmisbaar om onze klimaatdoelstellingen te halen. In overleg met bewoners en bedrijven, en samen met Kerkrade, Simpelveld en met partners uit het bedrijfsleven zoeken we plekken voor 4 tot 8 windturbines in het Zuiden van Parkstad.

foto mural Heerlen maakt elektrisch rijden mogelijk

Er komen steeds meer elektrische auto’s. In 2030 verwachten we in Heerlen ruim 26 duizend elektrische personenauto’s. Die moeten opgeladen kunnen worden. Bij voorkeur op de eigen oprit of bij bedrijven. En als dat niet kan bij een laadpaal in de openbare ruimte. Die kan iedereen gebruiken. Daar zijn er dan ruim 900 van nodig. We zoeken nu al naar zoveel mogelijk locaties.

Verbond voor energierechtvaardigheid

Alle Parkstadgemeenten hebben in het Verbond voor Energierechtvaardigheid de krachten gebundeld met woningcorporaties, huurdersorganisaties, de WoonWijzerWinkel, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en andere maatschappelijke organisaties in de regio. Met dit verbond slaan we de handen ineen om de komende jaren energiearmoede om te buigen naar energierechtvaardigheid. Dat betekent: een betaalbare energierekening, een leefbare woonkamertemperatuur, en een houdbare ecologische voetafdruk.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.