Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Projecten tegen energiearmoede

Mensen met de laagste inkomens wonen vaker in slecht geïsoleerde woningen. Geld om die te verduurzamen is er dan niet. Ze worden daardoor extra hard getroffen door de stijgende energieprijzen. Samen met Europa zoeken we naar oplossingen voor deze vorm van ‘energie-armoede’ via twee Europese projecten.

Europese projecten Power Up en Well Based

Power Up wil stimuleren dat er plaatselijke 'sociale' energieorganisaties opgericht worden. Bij Well Based wordt onderzocht welke maatregelen het meeste opleveren voor de energierekening en de gezondheid van mensen. Beide projecten sluiten goed aan bij het Heerlens streven naar een duurzame stad waar iedereen aan kan meedoen. Naar schatting heeft 9,3% (2019) van de Heerlense bevolking last van een te hoge energierekening. Voor hen wordt het steeds moeilijker om de stijgende rekening te kunnen betalen, waardoor er sprake is van energiearmoede.

'sociaal energiebedrijf'

We gaan onder andere onderzoeken of we een lokaal duurzaam energiebedrijf energie uit wind of zon kunnen laten opwekken. Deze zou dan tegen gunstige tarieven aangeboden kunnen worden aan onze inwoners. Ook wordt onderzocht of mensen met een smalle beurs door dat energiebedrijf ondersteund kunnen worden bij de verduurzaming van de woning.

Aansluiten

Bij deze projecten beginnen we niet vanaf nul, maar sluiten we aan bij de projecten die al lopen om in Parkstad duurzame energie op te wekken. Daarbij zullen we ook samenwerken met partijen zoals de lokale woningcorporaties en de energiecoöperatie.

Kennis delen

Behalve in Heerlen worden ook projecten uitgevoerd in Eeklo (België), in het Campania-gebied (rondom Napels-Italië), in Tsjechië (2 pilotsteden), Valencia (Spanje) en Skopje (Noord-Macedonië). Zo leren we in Europa hoe we het probleem van energiearmoede kunnen aanpakken.

Foto van zonnepanelen op een dak

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.