Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Een kind erkennen en naam kiezen

Als u niet automatisch de wettelijk ouder van een kind bent, kunt u een kind erkennen. U kunt dan ook kiezen welke achternaam het kind krijgt. U gaat hiervoor persoonlijk langs bij de gemeente.

De achternaam die u bij het eerste kind kiest, is ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie. 

Maak eerst een afspraak. Alleen als u een afspraak heeft, kunt u langskomen bij de gemeente.

U wordt automatisch de wettelijke ouder als u een geregistreerd partnerschap heeft of getrouwd bent met de moeder van het kind. Anders kunt u het kind erkennen bij de gemeente. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. Ook elk volgend kind moet u apart erkennen. Dat gaat niet automatisch. U kunt een kind voor de geboorte, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte erkennen.

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind bij de geboorteaangifte automatisch de naam van de biologische moeder. Als u als vader of duomoeder het kind erkent, kunt u kiezen welke achternaam het kind krijgt. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Als u een kind erkent, betekent dit niet dat u ook het ouderlijk gezag krijgt. Zonder ouderlijk gezag mag u niets beslissen voor het kind. U vraagt ouderlijk gezag aan via de website Rechtspraak.nl.

Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, gelden er mogelijk andere regels. Soms kunt u dan geen kind erkennen. Voor meer informatie en advies over uw persoonlijke situatie moet u een afspraak maken. 

De belangrijkste voorwaarden voor het erkennen van een kind zijn:

 • U bent 16 jaar of ouder.
 • U bent geen familie van de moeder.
 • Er zijn niet al 2 ouders.
 • Als het kind ouder dan 12 jaar en jonger dan 16 jaar is: de moeder en het kind geven toestemming voor de erkenning.
 • Als het kind ouder dan 16 jaar is: het kind geeft toestemming voor de erkenning.

De belangrijkste voorwaarden voor het kiezen van een naam bij erkenning zijn:

 • Beide ouders zijn aanwezig bij de naamkeuze.
 • U kunt alleen voor het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen.

Erkenning is mogelijk in iedere gemeente in Nederland. Een akte van erkenning vraagt u aan in de gemeente waar de erkenning heeft plaatsgevonden. De vader of meemoeder moet altijd aanwezig zijn bij de erkenning.

Erkenning en naamkeuze kost niets. Voor het aanvragen van een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand betaalt u € 14,00. Dit bedrag betaalt u bij de aanvraag.

(tarief 2021)

Voor het erkennen van een kind en het kiezen van een achternaam gaat u persoonlijk naar de gemeente. Erkent u het kind bij de geboorteaangifte? Dan gaat u naar de gemeente waar het kind geboren is. Erkent u het kind voor de geboorte of na de geboorteaangifte? Dan kunt u naar iedere gemeente in Nederland.

Zo erkent u een kind:

 • U komt naar de gemeente.
 • Wilt u bij de erkenning van uw eerste kind een achternaam kiezen? Dan moet de moeder ook aanwezig zijn.
 • U neemt mee naar de gemeente:
  • een geldig identiteitsbewijs van uzelf
  • een geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • schriftelijke toestemming van de moeder voor de erkenning, als zij niet aanwezig is
  • schriftelijke toestemming voor de erkenning van het kind, als het kind ouder dan 12 jaar is

Woont de moeder van het kind of de erkenner in het buitenland? U moet een bewijs van de burgerlijke staat laten zien. Soms moet u ook nog andere documenten meenemen. Maak een afspraak bij de gemeente voor meer informatie en advies over uw persoonlijke situatie.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.