Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu
Logo gemeente Heerlen

Hulp bij energiebesparing

Elektriciteit en gas nemen een flinke hap uit uw maandelijkse budget. Zeker nu. Veel huishoudens hebben moeite om deze rekening te betalen en zijn op zoek naar manieren om hierop te besparen. Benieuwd welke bespaartips u zelf kunt toepassen en welke subsidies er zijn?

In de winter schiet onze energierekening weer omhoog en dat brengt in de huidige tijd veel zorgen met zich mee. Gelukkig is er genoeg hulp beschikbaar en zijn er voldoende manieren om uw energieverbruik te verlagen. Als u enkele kleine aanpassingen doet, kunt u al heel wat geld én energie besparen. Niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu!

Breng uw situatie in kaart via de gratis woonscan, maak gebruik van de subsidies en ondersteunende maatregelen van de gemeente of bekijk wie wat gebruikt en bespaar energie via de handige tips. 

Gemeenten in heel Parkstad hebben samen met Stadsregio Parkstad en andere maatschappelijke partners hun handen ineengeslagen voor het ‘Verbond voor Energierechtvaardigheid’. Samen gaan we aan de slag met besparen. Het verbond kijkt niet alleen naar de korte termijn maar ook naar een lange termijnaanpak.

Aan de slag met besparen!

Energieknip-app

Inwoners met een lager inkomen kunnen een eenmalig tegoed krijgen van € 250,- via de Parkstad Energieknip-app. U kunt gratis gebruik maken van een energie bespaarcoach en van het genoemde tegoed energiebesparende producten kopen.

De VoorzieningenWijzer

Alle Parkstad gemeenten bieden ook extra service via De VoorzieningenWijzer. Hier kunt u gratis een adviesgesprek aanvragen om samen te bekijken waar u recht op heeft.

Subsidie bij energiebesparende maatregelen

U kunt in veel gevallen een subsidie krijgen als u investeert in energiebesparende maatregelen of het duurzaam opwekken van energie.

Subsidie voor groene daken en gevels

U kunt als huurder of eigenaar van een woning of bedrijfspand subsidie krijgen voor groene daken en groene gevels. Hiermee maken we onze stad groener en beter bestand tegen hevige buien, hete en droge zomers.

Energietoeslag

Voor mensen met een inkomen tot 130% boven de minimumgrens is er een energietoeslag. Dit is een eenmalige toeslag verhoogd van in totaal € 1.300. Vraag uw toeslag aan!

Energie besparen? Hulp bij de WoonWijzerWinkel

U wilt uw woning verduurzamen. Extra isoleren? Zonnepanelen? Van het gas af met een warmte-pomp? Infraroodpanelen? Er is heel veel mogelijk. De WoonWijzerWinkel helpt!

Power Up en Well based

Power Up wil stimuleren dat er plaatselijke 'sociale' energieorganisaties opgericht worden. Bij Well Based wordt onderzocht welke maatregelen het meeste opleveren voor de energierekening en de gezondheid van mensen.

Waar kan ik op besparen?

Fijn al die bespaarkansen! Maar ook goed om te weten is wat u het meest verbruikt. En dus waar u het meest op kunt besparen. Naast de staat van uw woning zijn uw gewoontes van grote invloed hierop. Uw verbruik vindt u op de afrekening van uw leverancier. Bij sommige energiebedrijven kunt u uw energieverbruik volgen via een app. Gemiddeld is de verwarming de grootste kosten­post van uw energierekening. Hieronder ziet u waar een gemiddeld gezin energie aan verbruikt in een doorsnee rijtjeswoning en welke tips u kunt volgen om dit percentage te verlagen.

Besparen op stroom

Ongeveer 37 procent van uw energierekening gaat naar stroomverbruik. Daar kunt u flink op besparen, bijvoorbeeld door uw apparaten slim en zuinig te gebruiken. Hoe doet u dit?

Besparen op gas

Ruim de helft van uw gasverbruik gaat naar het verwarmen van uw woning. De rest gaat vooral naar warm water en met name douchen. Koken kost relatief weinig gas. Hoe bespaart u hier zoveel mogelijk op?

Betaalbare bespaarmiddelen

Woont u in een huurhuis of heeft u een beperkt budget om verbeteringen in huis door te voeren? Met een aantal betaalbare middelen kunt u al veel besparen. U kiest wat er bij u past.

En meer..

Uitleg bijstandsnorm

Bij de energiemaatregelen wordt er vaak gesproken over inkomens tot 120% of 130% van de bijstandsnorm. Vaak is het niet direct duidelijk of uw inkomen hieronder valt. In onderstaand overzicht kunt u zien of u met uw inkomen binnen de doelgroep valt.

Inkomensnorm voor energietoeslag verhoogd

De gemeente gaat aan de groep inkomens tussen 120% en 130% van de bijstandsnorm ook de energietoeslag van 800 euro uitkeren. En dat geldt nu ook voor studenten.

Voor ondernemers

De rijksoverheid werkt aan een regeling om energieintensieve MKB’ers tegemoet te komen. Zodra de voorwaarden duidelijk zijn, melden wij dit op onze website

Vergoeding vanuit individuele bijzondere bijstand

Is de energietoeslag onvoldoende of komt u hier niet voor in aanmerking? Dan kunt u mogelijk wel vanuit de bijzondere bijstand een vergoeding voor de hoge energiekosten ontvangen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.