Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Energieknip-app

Inwoners tot 130% van het bijstandsniveau krijgen een eenmalig tegoed van € 250,- via de Parkstad Energieknip-app. U kunt gratis gebruik maken van een energie bespaarcoach en van het genoemde tegoed energiebesparende producten kopen. Is uw inkomen tussen 130% en 175% van het sociaal minimum, dan ontvangt u via de Energieknip €100,- tegoed.

Tegoed voor inkomens tot 130% van het bijstandsniveau

Inwoners die in aanmerking komen voor de Energietoeslag en deze hebben aangevraagd bij de gemeente, krijgen vanzelf een brief met alle informatie over de Energieknip-app en een qr code om hun tegoed te activeren. Maar niet iedereen met een laag of klein inkomen is bij ons bekend natuurlijk. Heeft u tot 130% van het bijstandsniveau, vraag dan alsnog de energietoeslag aan. Dan ontvangt u ook automatisch het eenmalig tegoed van €250,- via de Energieknip.

Tegoed voor inkomens tussen 130% en 175%

Is uw inkomen tussen de 130% en 175% van het bijstandsniveau? Dan komt u in aanmerking voor de Energieknip met €100,- voor kleine, energiebesparende maatregelen. Maak dan een afspraak met de energie bespaarcoach om de qr-code te ontvangen waarmee u het tegoed kunt activeren.

Tegoed voor energiebesparende middelen

Als u in aanmerking komt, dan kunt u via een Energieknip-app het tegoed besteden aan energiebesparende producten. Dit tegoed kunt u inwisselen bij de lokale bouwmarkt of bij de WoonWijzerWinkel. U betaalt in de winkel met de Energieknip op uw telefoon. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Energieknip of wilt u weten welke bouwmarkt in uw buurt is aangesloten? Kijk dan op de website van de energieknip.

Vraag hieronder uw tegoed aan via de energietoeslag (tot 130%) of de bespaarcoach (130-175%):


Producten

Energietoeslag aanvragen

Door de gestegen energiekosten kan niet iedereen de energierekening betalen. Daarom kunt u een energietoeslag krijgen. Krijgt u de toeslag niet automatisch? Vraag de toeslag aan bij de gemeente. U kunt de toeslag 2022 nog aanvragen tot 1 juli 2023. Was uw inkomen in 2022 lager dan 120% van het sociaal minimum dan ontvangt u ook automatisch een voorschot van € 500,-- op de energietoeslag 2023. 

Gratis energie bespaarcoach en omruilactie witgoed

Inwoners van Heerlen kunnen gratis gebruik maken van een energie bespaarcoach. De coach komt bij u thuis en geeft advies over hoe u met kleine aanpassingen energie kunt besparen.

Voor inwoners tot 175% van het sociaal minimum zijn er twee extra voorzieningen:

  • Een tegoed voor kleine energiebesparende producten.
  • De mogelijkheid om een onzuinig huishoudelijk apparaat (witgoed) om te ruilen voor een energiezuinige versie.  Let op! De omruilactie is mogelijk tot de subsidie op is. Er zijn dus maar een beperkt aantal plekken vrij voor deze actie.  

Inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum hoeven dit tegoed en de regeling witgoed niet apart aan te vragen. Zij krijgen deze regeling automatisch via de aanvraag energietoeslag 2022.

Uitleg bijstandsnorm Bij de energiemaatregelen wordt er vaak gesproken over inkomens tot 120%, 130% of 175% van de bijstandsnorm. Vaak is het niet direct duidelijk of uw inkomen hieronder valt. In onderstaand overzicht kunt u zien of u met uw inkomen binnen de doelgroep valt.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.