Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Tegemoetkoming in de energiekosten


De lampenwisselactie

Als gemeente willen we u helpen om uw energiekosten zo laag mogelijk te houden. Dit doen we onder andere met de lampenwisselactie.

Gratis energie bespaarcoach, E-knip en Witgoed omruilactie

Inwoners met een inkomen tot 130% van het bijstandsniveau krijgen automatisch € 250,- via de Parkstad Energieknip-app en hebben recht op een gratis energiebespaarcoach. De coach komt bij u thuis en kijkt of u recht heeft op de witgoedomruilactie. Inkomens boven 130% kunnen de E-knip en witgoedregeling via de bespaarcoach aanvragen.

Energietoeslag

Voor mensen met lager inkomen is er een energietoeslag. Dit is een eenmalige toeslag. De hoogte van de toeslag hangt af van de hoogte van uw inkomen.

Vergoeding vanuit bijzondere bijstand

Is de energietoeslag vanwege de gestegen kosten onvoldoende om de energierekening te betalen? Of komt u niet in aanmerking voor de energietoeslag? Dan kunt u mogelijk wel vanuit de bijzondere bijstand een vergoeding voor de hoge energiekosten ontvangen.

Prijsplafond voor energieprijzen

Het rijk legt voor de energieprijzen van 1 januari t/m 31 december 2023 een prijsplafond op. Voor gas is dat: max. €1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit: max. €0,40 per KWh tot een verbruik van 2.900 KWh.

Energiesubsidie voor vrijwilligersorganisaties

Via een tijdelijke subsidieregeling zijn vrijwilligersorganisaties gecompenseerd voor de gestegen energiekosten. De regeling is voor verenigingen en stichtingen met een eigen energiecontract.

Hulp bij kosten voor ondernemers

Ook voor ondernemers zijn er diverse regelingen om een tegemoetkoming in de energiekosten te krijgen. Bekijk alle regelingen voor ondernemers.

Hulp voor culturele instellingen en verenigingen

Ook de energiekosten voor culturele organisaties en verenigingen zijn de afgelopen maanden sterk gestegen. Verenigingen ontvingen in een eerder stadium al middelen. Met de culturele instellingen gaan we in gesprek.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.