Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Het verhaal van: Charissa

“Ik leerde om anderen te vertrouwen. Nu heb ik een hele groep mensen achter me. Ik sta er nooit meer alleen voor."

Charissa heeft een licht verstandelijke beperking. Vooral leren vind ze lastig. Regulier onderwijs vergt teveel van haar. Maar het is met name haar heftige verleden dat Charissa vormde. Gelukkig kwam ze onder de vleugels van Job-2-Do terecht; een maatschappelijke organisatie voor ambulante jeugdzorg in Heerlen. Als volwassene stroomde Charissa door naar Philadelphia. Onder hun begeleiding doorliep ze de afgelopen vijf jaar een intensief traject. Ze wilde niets liever dan een eigen toekomst opbouwen. En dat is haar gelukt!

Vertel eens over je beperking. Wat heb je? Wat merk je ervan?

Door mijn licht verstandelijke beperking kan ik moeilijk leren. Belangrijker is dat ik een zwaar verleden heb. Ik heb maar weinig meegekregen vroeger. Als jongere viel ik tussen wal en schip. Veel te goed voor dagbesteding, maar niet in staat om een zelfstandig leven op te pakken. Ik ben heel vaak heel hard op mijn bek gegaan. Ik moest anderen continu vragen om geld; moest altijd verantwoording afleggen. Zat voorbeelden in mijn omgeving bij wie het niet goed ging. Dat heeft gemaakt wie ik nu ben: een doorzetter. Ik beloofde mezelf: “Kom op, je kunt het!”

Met Philadelphia - een zorgverlener die mensen de kans biedt om een eigen leven te leiden – ben ik op ontdekkingsreis gegaan om erachter te komen wat ik wil en kan. Zei stelden de juiste vragen. “Wat zijn je hulpvragen?” “Wat wil je graag?” Natuurlijk ging het met ups en downs. Soms leek ik – in de woorden van mijn begeleiders - van de aardbodem verdwenen. “Laat iets van je horen. Maakt niet uit wat, al is het een middelvinger,” smeekten ze dan. Maar de wil om een eigen toekomst op te bouwen was sterk. In vijf jaar tijd ben ik van volledig afhankelijk naar volledig zelfstandig gegaan. Nu woon ik eindelijk op mezelf, ben ik niet meer financieel afhankelijk van de gemeente en stopt in komend jaar de bewindvoering. Inmiddels los ik dingen zelf op. Daar ben ik ontzettend trots op!

Vertel eens wat meer over jezelf. Wie ben je? Wat doe je?

Toen ik eenmaal bij Philadelphia binnen was, startte ik een leerwerktraject in de horeca. Ik heb stage gelopen bij koffiezaak en lunchroom Jansen & Janssen in Heerlen centrum. Nu werk ik er fulltime. Ik had nooit verwacht in de horeca terecht te komen; eerder in de zorg. Ik geniet van het contact met de gasten, van de praatjes en van mensen blij maken. Ik ben zo dankbaar voor de unieke kans die ik van Mischa en Henry, de eigenaren van Jansen & Janssen, kreeg. Ze hadden geen ervaring met zulke trajecten maar hebben me van begin af aan geweldig begeleid. En zij zijn blij met mij, want Mischa zei na mijn stage ‘dat ik bij de familie mocht’!

Wat kunnen anderen van je leren?

Dat het wél kan! Geef niet op. Voor je het weet ben je waar je zijn wilt. Ik ben in het verleden veel mensen tegengekomen die me niks gunden. Mensen die alleen iets voor zichzelf doen, niet voor anderen. Mensen die misbruik maakten van mijn situatie. Maar dat heb ik afgesloten. Ik leerde om anderen te vertrouwen. Nu heb ik een hele groep mensen achter me. Ik sta er nooit meer alleen voor.

Wat wil je ons nog meegeven?

Laat je nooit zeggen dat je iets niet kunt vanwege je beperking. Je kan net zoveel als de rest. Verschuil je ook niet achter je beperking. Ongeacht hoe je bent: er is ontzettend veel mogelijk.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.