Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Feit of fabel?

"De gemeente wil geld verdienen aan afval en het verwerken ervan." Fabel!

"Maak milieuparken gratis." "Ze moeten overal geld aan verdienen." "Denk ook aan de mensen zonder ‘al te veel geld’."

Als mensen zeggen dat we veel geld betalen om van ons afval af te komen dan hebben ze helemaal gelijk. Maar dat komt niet doordat de gemeente er aan wil verdienen zoals sommige mensen beweren.

Duur

Afval ophalen en verwerken kost geld: de auto’s en de mensen die het regelen moeten betaald worden. Maar ook om het afval daarna te laten verwerken kost veel geld. Ongesorteerd afval is het duurste. Dat moet naar een verbrandingsoven gebracht worden. Het verbranden kost ook veel geld. En daarbovenop moeten we een extra belasting betalen, omdat het rijk verbranden van afval onaantrekkelijk wil maken. Dat is de reden waarom grof vuil en het restafval ophalen duur is. En waarom je voor grof vuil bij het milieupark moet betalen. Daar ‘verdient’ de gemeente geen cent aan. Het zijn gewoon de kosten die de gemeente moet maken om afval in te zamelen en te laten verwerken.

Mensen zonder ‘al te veel geld’

Omdat onze stad tamelijk veel inwoners heeft met een ‘kleine beurs’ komen die mensen in aanmerking voor een kwijtscheldingsregeling. Ze hoeven dan minder afvalstoffenheffing te betalen. Die kosten nemen wij met z’n allen voor onze rekening.

Feiten en fabels

Nog meer feiten en fabels

Afbreektijden
Feit of fabel?

Als ik mijn grof vuil afval langs de straat zet is het gratis. Fabel! Gratis afval bestaat niet.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.