Maakt u zich zorgen over iemand? Denkt u dat deze persoon dringend psychische hulp nodig heeft? Vormt de persoon een gevaar voor zichzelf of de omgeving door een psychiatrische aandoening? Dan is er hulp nodig. Maak hier een melding van bij de gemeente. De gemeente onderzoekt of en welke hulp nodig is.
Is er sprake van direct gevaar? Bel dan het noodnummer 112 of de huisarts.
Als iemand door psychische problemen een gevaar is voor zichzelf of anderen en niet meewerkt aan een behandeling, dan kan diegene gedwongen worden tot een behandeling. Bijvoorbeeld medicatie, therapie of een opname in een GGZ-instelling.
Iedereen kan melden bij de gemeente dat iemand gedwongen hulp nodig heeft. U hoeft dus geen familie of een zorgverlener te zijn.
Bij een gewone procedure beslist de rechter of gedwongen hulp nodig is. Is er direct gevaar en duurt de procedure te lang? Dan kan de burgemeester een crisismaatregel nemen. Zo kan iemand snel behandeld worden. Hiervoor heeft de burgemeester een verklaring nodig van een psychiater.
De voorwaarden voor gedwongen hulp bij psychische problemen zijn onder andere:
Zo vraagt u gedwongen hulp voor iemand met psychische problemen aan:
Bent u een naast familielid (ouder/partner) of mantelzorger? Dan hoort u van ons binnen 14 dagen de uitkomst. Als u geen naast familielid bent kunnen wij u niet over de uitkomst informeren. Dit is geregeld in de AVG - de privacywet.
Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.