Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Aanpak Sociaal Veilig uitgebreid naar stadsdeel Heerlerheide

De aanpak Sociaal Veilig is vandaag uitgebreid naar het hele stadsdeel Heerlerheide. Deze gebiedsgerichte aanpak wordt al langer ingezet in Vrieheide, Hoensbroek, GMS en MSP. Sociaal Veilig is een manier van samenwerken tussen gemeente, politie, Standby, JENS, het Veiligheids-huis Parkstad en de woningcorporaties om de veiligheid en leefbaarheid in kwetsbare wijken te verbeteren.

De integrale werkwijze draait niet alleen om daadkrachtig optreden tegen overlast of criminaliteit zodra het een feit is. Ook zetten wij hoog in op preventie. Daarom ondersteunen wij ook zo vroeg mogelijk bij huishoudens waar problemen zijn ontstaan. Vaak is er een verband met andere problemen zoals schulden, armoede, verslaving of huiselijk geweld.

Versnellingsactie

De aanpak Sociaal Veilig lijkt veel op Operatie Hartslag en komt neer op een combinatie van zorg, preventie en repressie. Het is één van de versnellings-acties in het kader van het Nationaal Programma Heerlen-Noord. Sociaal Veilig wordt sinds 2021 ingezet in Vrieheide en Hoensbroek en sinds 2022 ook in GMS en MSP. De ambitie voor 2024 is om deze aanpak in heel Heerlen-Noord actief te hebben.

Resultaten

Van september 2021 tot juli 2023 is de aanpak op 228 adressen toegepast. Dit ging om 91 adressen in Hoensbroek, 92 adressen Vrieheide-de Stack en 45 adressen in GMS en MSP. Het ging hierbij vooral om woonoverlast (ca.50% van de gevallen), maatschappelijke onrust, drugs (overlast, handel en verslaving), verward gedrag, prostitutie en illegale huisvesting van arbeidsmigranten. In de meeste gevallen is een duurzame verbetering bereikt voor deze specifieke huishoudens en de leefbaarheid in de wijk.

Datum nieuwsbericht

26 oktober 2023

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.