Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Ruim twintig panden gecontroleerd in GMS

De gemeente Heerlen en de politie hebben op woensdag 23 november 21 panden gecontroleerd in de buurt GMS vanuit de aanpak Sociaal Veilig. Dit betroffen bedrijfs-, kamerverhuur- en overlastpanden in de Willemstraat, Sittarderweg en Grasbroekerweg. Doel van de actiedag was om een eerste integraal beeld te krijgen van de situatie achter de voordeur en om misstanden aan te pakken.

GMS kent veel kamerverhuurpanden, overlastpanden, leegstaande en verloederde panden. In het gecontroleerde gebied wonen kwetsbare bewoners met zorgproblematieken. Hierbij is aandacht voor zorg en veiligheid, preventie en repressie, persoonsgerichte aanpak en gebiedsgerichte aanpak.

Resultaten actiedag

De actiedag in GMS maakt onderdeel uit van de aanpak Sociaal Veilig. De afgelopen tijd vonden er al geslaagde acties plaats in Hoensbroek en Vrieheide. Enerzijds door handhavend optreden, anderzijds door zorg en hulp aan te bieden waar dit noodzakelijk is. Er zijn vandaag tijdens de actiedag een aantal aandachtspunten geconstateerd. De adresinschrijvingen bleken niet bij alle panden te kloppen. In enkele panden waren de brandveiligheid en bouwvoorschriften niet in orde. Twee ondernemers hielden zich niet aan de verplichting om tweedehands goederen te registreren. Ook bleken er op enkele adressen een zorgbehoefte te bestaan die nog niet werd ingevuld. Hier komt ondersteuning vanuit het expertiseteam. Alle aandachtspunten worden verder opgepakt en gemonitord. Er vinden spoedig vervolgcontroles plaats.

Samenwerking

Aan de actie namen 28 mensen deel van zowel de gemeente als politie, vanuit verschillende teams en disciplines. Deze teams bestaan uit bouwinspecteurs, politieagenten, handhavers, sociaal rechercheurs, juristen, bevolkingscontroleurs, zorgconsulenten en het interventieteam. In de toekomst zullen vaker dit soort integrale acties plaatsvinden, met als doel de verbetering van de leefbaarheid, de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de buurt.

Datum nieuwsbericht

23 november 2022

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.