Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Bas Schoonderwoerd ontvangt titel ‘ereburger van de stad Heerlen’

Bas Schoonderwoerd heeft de titel ereburger van de stad Heerlen op 16 januari 2023 van de gemeente ontvangen tijdens zijn afscheid als directeur van de Parkstad Limburg Theaters. Zijn enorme inzet voor een duidelijke kwalitatieve verbetering van Theater Heerlen is de aanleiding voor deze huldiging. Onder zijn leiding is Theater Heerlen uitgegroeid tot één van de best bezochte en gerenommeerde theaters van Nederland.

Bas speelde een gedurfde voortrekkersrol in de ambitieuze fusie van Theater Heerlen en Theater Kerkrade, die leidde tot Parkstad Limburg Theaters. Nu een van de succesvolste theaterhuizen en podia combinaties in Nederland. Daarnaast heeft hij het theater laagdrempelig en meer toegankelijk gemaakt voor een hele brede doelgroep. Er komen nu bezoekers vanuit heel de Euregio, maar ook bezoekers die eerder niet naar het theater kwamen.

Fundamentele rol in de Heerlense Culturele Lente

Naast belangrijke lokale aspecten zag Bas ‘theater’ als onderdeel van verbinding over de grenzen. Hij was een van de oprichters van Stichting Theateralliantie, waarin de zeven grootste theaters van Nederland productioneel samenwerken. En hij was partner met het Kulturbetrieb van de Stad Aken, waaruit internationaal dansplatform Schrit-tmacher groeide.
Hiermee heeft Bas Schoonderwoerd een fundamentele rol gespeeld in de Heerlense Culturele Lente en daarmee aan het Heerlen van nu dat met lef, trots en volharding afscheid nam van de moeilijke periode eind vorige eeuw.

Gemeentelijke onderscheidingen

De gemeente Heerlen kent een aantal gemeentelijke onderscheidingen. Het gaat om de toekenning ‘Bijzondere Heerlenaar’, de erepenning in zilver of het ereburgerschap. Het ereburgerschap van de stad Heerlen is tot nu toe 4 maal uitgereikt. Het laatste ereburgerschap werd in 2008 verleend aan de heer Jürgen Linden, voormalig burgemeester van Aken. De heer Van Grunsven werd als eerste benoemd als ereburger van de stad Heerlen in 1961.

Datum nieuwsbericht

17 januari 2023

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.