Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Royal-Rivoli: naar unieke filmhub

Royal-Rivoli is wat de Amerikanen een landmark noemen, een monumentaal herkenningspunt in de stad. Aansluitend aan het Maankwartier en het Stationsplein verdient dit gebouw daarom ook een meer hedendaagse moderne invulling. Het prachtig gerestaureerde Royal met sfeervolle filmzaal wordt verbonden met het nog te realiseren complex dat mede door de industriële inrichting een perfecte locatie is voor het organiseren van evenementen of voor het onderwijs. Met daarbij een horecafunctie op een unieke locatie. Zo wordt de nostalgische broedplaats voor filmcultuur en creativiteit in ere hersteld naar een toekomstbestendig gebouw met als Thema Beeld & Geluid. Dit ambitieuze plan voor de verdere ontwikkeling van Royal-Rivoli is in een schetsontwerp verder uitgewerkt door Mecanoo. Het schetsontwerp wordt nu omgezet naar een voorlopig ontwerp.

Wethouder Jordy Clemens: ‘Royal en Rivoli zijn onlosmakelijk verbonden met onze stad en met vele Heerlenaren. Met dit prachtige plan houden we ons erfgoed in ere én zorgen we voor een invulling die ons centrum nog meer zal doen bruisen.’

Beeld & geluid

De drie pijlers waar het concept van het complex op gaat rusten zijn: filmzalen, workshop- en talentontwikkelingsruimten en horeca. Deze pijlers vormen één geheel maar kunnen ook los van elkaar bezocht en geprogrammeerd worden. Het krijgt de uitstraling van een filmhub. Het gebouw en de verschillende zalen bieden tevens ruimte en mogelijkheden om samenwerkingen aan te gaan met onderwijsinstellingen en bedrijven en deze meer ruimte te bieden. Daarmee levert het concept tevens een bijdrage aan de ambitie om onderwijs in het centrum te faciliteren. Stedenbouwkundig en architectonisch wordt op een bijzondere wijze een toevoeging aan het Stationsplein van het Maankwartier gerealiseerd.

Planning

In juni/juli 2022 wordt aan de raad een investeringsvoorstel voorgelegd met de bijbehorende afdekking van kosten. De planning is dat in 2022 kan worden gestart met de bouw, de nieuwbouw is dan gereed in 2024 en de Royal in 2025.

Samen maken we het centrum

De gemeente Heerlen werkt samen met partners IBA, provincie Limburg en Stadsregio Parkstad aan de vernieuwing van het stadscentrum waar Royal - Rivoli onderdeel van uitmaakt. Dit onder de noemer: ‘Samen maken we het centrum’. Hiervoor ontvangt de Gemeente Heerlen een financiële bijdrage vanuit zowel IBA Parkstad als de provincie Limburg.

impressie ontwerp Royal Rivoli

Datum nieuwsbericht

9 maart 2022

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.