Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Start metamorfose Burgemeester van Grunsvenplein

Op vrijdag 12 november ondertekenden de gemeente Heerlen en BESIX Infra Nederland de bouwteamovereenkomst als startsein voor de herinrichting van het Burgemeester van Grunsvenplein. Het plein krijgt een complete metamorfose: van grijs en kil, naar groen, duurzaam en aangenaam. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd om de overlast tot het minimum te beperken. Medio zomer 2022 zijn de werkzaamheden gereed en is het heerlijk toeven in het nieuw aangelegde groene plein voor het Parkstad Limburg Theater.

Op 15 november gaat de eerste schop in de grond. Het plein wordt ingericht met diverse zitelementen om elkaar te ontmoeten, groene eilanden en voorzien van aantrekkelijke sfeerverlichting. Er worden bovendien allerlei voorzieningen aangebracht ter ondersteuning van de evenementen die plaatsvinden op het plein.

Duurzaam

Het nieuwe plein wordt duurzaam; er wordt gebruikgemaakt van hergebruikte en duurzame materialen. Daarnaast wordt er bij de inrichting van het nieuwe plein rekening gehouden met de klimaatverandering. Denk aan maatregelen tegen hittestress, wateroverlast en uitdroging. Zo wordt het regenwater van de openbare ruimte door een nieuw rioolsysteem afgekoppeld en geïnfiltreerd naar de ondergrond om wateroverlast te voorkomen. Door het maken van een verbinding met het toekomstige regenwatersysteem van de Promenade II en Schinkel-Zuid, wordt in de eindfase één solide watersysteem gecreëerd voor deze drie centrum-projecten. Het regenwater dat op het plein valt, wordt via infiltratiekratten opgevangen en getransporteerd naar de groene eilanden om uitdroging te voorkomen. Er worden veel groenvoorzieningen aangebracht die het plein een natuurlijke uitstraling geven en in de zomer voor verkoeling zorgen.

Wethouder Peter van Zutphen: “Het vergroenen blijft niet alleen bij dit plein. Inwoners geven aan dat ze veel meer groen in de stad willen. We trekken deze vergroening door naar de Promenade en verder, waardoor een groene verbindingsas door het centrum ontstaat.’’ Ook de Provincie Limburg ondersteunt het project: “Het Van Grunsvenplein wordt weer een fijn plein om te vertoeven en te ontmoeten. Dit geeft binnenstedelijke dynamiek, die bezoekers zo hard nodig hebben om de centrumfunctie die Heerlen voor Parkstad heeft mee te voelen en te beleven”, aldus gedeputeerde Lia Roefs.

Op de hoogte blijven

Omwonenden worden geïnformeerd over de werkzaamheden via nieuwsbrieven en de pagina op onze website over vangrunsven. Maar de meest actuele informatie wordt ook gedeeld in de Besix Infra Omgevingsapp, te downloaden in de App store en Google Play Store.

Stadsplattegrond met alle projecten

Deze metamorfose is onderdeel van de complete aanpak van Heerlen-Centrum. Op de pagina op onze website over het centrum is de stadsplattegrond te downloaden met hierop een overzicht van alle projecten. De aanpak wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking en financiële bijdrage vanuit zowel Ministerie BZK, IBA Parkstad, het Rijk via de Regio Deal Parkstad en de Provincie Limburg onder het mom: Samen maken we het Centrum.

Partners van herontwikkeling van Grunsvenplein

Datum nieuwsbericht

12 november 2021

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.