Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Gemeente Heerlen lanceert nieuwe energiemaatregelencampagne ‘Heel Heerlen Bespaart’

Energiearmoede blijft ook komende winter een sociaal probleem dat een voortdurende lokale inzet vereist, zeker in Heerlen. Met het oog op de aankomende winter lanceert gemeente Heerlen samen met het Nationaal Programma Heerlen Noord vanaf 2 november een nieuw pakket energiemaatregelen onder de noemer ‘Heel Heerlen Bespaart’.

Waar de aanpak vorige winter vooral inzette op noodisolatie, breidt de nieuwe campagne de Heerlense hulp uit naar maatregelen die de energiehuishouding structureel verduurzamen. Zo rolt Heerlen onder andere een duurzame lampenwisselactie uit, wordt de populaire witgoedregeling verlengd en kunnen CV-ketels gratis duurzaam worden ingesteld. Daarnaast blijven ook de bestaande Energieknip en gratis bezoek van energiecoaches beschikbaar.

Heel Heerlen Bespaart

Een nieuw onderdeel van de maatregelen zijn de zogenaamde ‘Lampenwisseldagen’. Ieder huishouden in Heerlen krijgt de kans om maximaal vijf oude, energieslurpende lampen in te wisselen voor energiezuinige ledlampen bij de rondreizende BespaarBus. De lampenwisseldagen gaan vanaf 2 november van start met een eerste buurtactie in Vrieheide. Tot medio 2024 trekt de BespaarBus door heel Heerlen, om alle huishoudens in Heerlen de kans te geven om oude lampen om te ruilen. Op de pagina Heel Heerlen bespaart op deze website komt te staan wanneer de bus waar in de buurt staat. Deze locaties en data worden komende maanden regelmatig aangevuld.

Ook de rol van de energiecoach wordt verder uitgebreid. Een groep energiecoaches is in aanloop naar de winter opgeleid om ook verwarmingssystemen te kunnen optimaliseren en andere kleine klussen direct te kunnen uitvoeren.

“Dit nieuwe, uitgebreide pakket aan maatregelen onderstreept onze vastberadenheid om energiearmoede om te buigen naar energierechtvaardigheid, zeker nu de gasprijzen weer stijgen. Samen besparen we zowel energie als kosten, en dat is goed voor zowel de portemonnee als het klimaat. Het doel is duidelijk: elk huishouden in Heerlen moet warmte en comfort kunnen ervaren, zonder zich zorgen te maken over de energiekosten. Met deze acties zetten we weer een stap richting een socialer én duurzamer Heerlen”, aldus wethouder Casper Gelderblom over de nieuwe campagne. 

Alle maatregelen op een rij

Naast de nieuwe maatregelen, worden ook de oude maatregelen verlengd. Onderstaand alle geldende maatregelen op een rij:  

  • De lampenwisselactie: alle Heerlense huishoudens kunnen gratis maximaal vijf oude lampen omruilen voor energiezuinigere lampen;
  • Bezoek energiebespaarcoach: alle Heerlense huishoudens kunnen gratis gebruik maken van het advies en de praktische hulp van een energiebespaarcoach;
  • De witgoedregeling: huishoudens met een inkomen tot 175% kunnen hun energieslurpend witgoed vervangen tot eind 2024;
  • Energiefixers met klusbudget: huishoudens met een inkomen tot 175% kunnen 300 euro besteden aan energiebesparende werkzaamheden zoals het duurzaam inregelen van CV-ketels of het bijvullen en ontluchten van verwarmingen, en andere werkzaamheden door energiefixers van de WoonWijzerWinkel Limburg.
  • De Energieknip: blijft beschikbaar met alle tegoeden die nog openstaan bij Heerlenaren. De Energieknip bevat een tegoed van 250 euro voor huishoudens met een inkomen tot 130% en een tegoed van 100 euro voor inkomens tussen de 130% en 175%.

Datum nieuwsbericht

31 oktober 2023

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.