Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Gemeenten zorgen voor toekomstbestendig JENS

Heerlen, Landgraaf en Voerendaal zijn trots op de inhoudelijk succesvolle koers die samen met jeugdhulporganisatie JENS is ingezet binnen de Basishulp Jeugd. Gebleken is dat daarvoor extra middelen nodig zijn.

Heerlen, Landgraaf en Voerendaal ondersteunen jeugdhulporganisatie financieel

Omdat gemeenten en andere betrokkenen tevreden zijn en verder willen op de ingeslagen weg, hebben Heerlen, Landgraaf en Voerendaal besloten JENS financieel extra te ondersteunen. Hiermee garanderen ze dat de jeugdhulp voor kinderen en jongeren blijft doorgaan.

Eind vorig jaar werd bekend dat JENS door een groeiende hulpvraag in een financieel kwetsbare positie was gekomen. Die groeiende vraag met bijbehorende kosten vond de afgelopen jaren in het hele land plaats. De drie gemeenten zorgen nu dat JENS jeugdhulp kan blijven bieden.

Jordy Clemens, wethouder voor onder meer onderwijs en jeugd in Heerlen: “We zijn tevreden over de inhoudelijke samenwerking met JENS. In 2019 kozen we voor samenwerking met één partij, om als partners te kunnen werken aan betere jeugdhulp. Sindsdien krijgen ouders, kinderen en jongeren de hulp die ze nodig hebben en krijgen ze die steeds vaker in hun eigen omgeving. Een aanpak die loont, want de ontwikkelingen van JENS steken zowel inhoudelijk als financieel gunstig af ten opzichte van de landelijke trends.”

Financieel onderzoek

JENS vroeg om extra middelen als compensatie voor de forse toename van de vraag naar jeugdhulp de afgelopen jaren. De gemeenten lieten daarop een extern onderzoek uitvoeren om meer inzicht te krijgen in de financiële situatie. Conclusie hiervan is dat de door JENS aangegeven tekorten realistisch zijn omdat er inderdaad sprake is van een buitenproportionele groei van het aantal kinderen en jongeren met jeugdhulp.

Toekomstbestendig

De drie gemeenten hebben nu onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraden met JENS een financiële tegemoetkoming voor 2021 en 2022 afgesproken. Clemens: “Alle betrokkenen, zoals bijvoorbeeld ook scholen en peuterspeelzalen, willen door op de ingeslagen weg. Goede jeugdhulp is waardevol maar – zo blijkt opnieuw – niet goedkoop. Desondanks doen we wat we moeten doen door te kiezen voor samenwerking in plaats van marktwerking en voor extra investeren nu dat nodig is.”

Forse tekorten

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp en kampen sindsdien structureel met forse tekorten. Uit een onderzoek dat het Rijk en VNG begin dit jaar lieten uitvoeren bleek zelfs dat gemeenten jaarlijks tussen de 1,6 en 1,8 miljard euro tekort komen om de jeugdhulp uit te voeren. Desondanks laten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal de kinderen en jongeren in de drie gemeenten niet in de kou staan en kiezen ze ervoor om jaarlijks vele miljoenen eigen middelen in jeugdhulp te steken.

Datum nieuwsbericht

21 april 2021

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.