Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Mijnwaterenergie

Heerlen heeft de eerste mijnwaterenergiecentrale ter wereld. Verschillende gebouwen in Heerlen krijgen hun warmte of koelte uit het Mijnwaternetwerk.

Tussen 2003 en 2008 vond het mijnwaterproject plaats. In dit project werd het principe van warmtewinning uit mijnwater onderzocht en uitgevoerd. Wat begon met een mijnwaterproject is nu een Mijnwater B.V.

Het principe van mijnwaterenergie

Onder Heerlen bevindt zich een enorm stelsel van mijngangen. Sinds de sluiting van de mijnen zijn die ondergelopen met grondwater. Dit grondwater wordt opgewarmd door de aarde: hoe dieper in de aarde, hoe hoger de temperatuur. Het idee was dat het water in de dieper gelegen mijngangen gebruikt kon worden om gebouwen te verwarmen en het water uit hoger gelegen gangen om gebouwen te koelen. 

Gen Coel

Om het water uit de ondergelopen mijngangen omhoog te halen, zijn er tijdens het mijnwaterproject putten geboord. De boorputten worden door leidingen met de afnemers verbonden. Heerlerheide-Centrum is de eerste wijk waar woningen, winkels en kantoren werden verwarmd en gekoeld met mijnwater-energie. Het kloppend hart van de wijk ėn het mijnwater is ‘Gen Coel’: de eerste mijnwaterenergiecentrale ter wereld. Gen Coel (dialect voor ‘de mijn’) is een duurzaam ontworpen en energiezuinig gebouw met een zeer moderne, eigenzinnige uitstraling. Inmiddels is ook het nieuwe CBS-gebouw aangesloten op het Mijnwater, evenals het APG en de multifunctionele accommodatie A gene Bek.

Duurzaamheid

Mijnwaterenergie produceert nauwelijks koolstofdioxide en levert daarmee een bijdrage aan de vermindering van broeikasgassen. Gebruikers hebben minder fossiele energie nodig. Door muur- en vloerverwarming zijn radiatoren niet meer nodig. Mijnwaterenergie draagt dan ook bij aan onze ambitie om in de toekomst duurzame energiebronnen te gebruiken. Daarnaast slaat het hele concept een brug naar het verleden. Het draait immers om het water uit de mijngangen waar onze grootvaders werkten. Waar ooit zwarte kolen uit de grond kwamen, komt nu schone energie. 

Klimaat en Energie

Het mijnwater is één van de voorbeelden waardoor de gemeente probeert energie te besparen en duurzame energie op te wekken. In 2020 willen we de CO2-uitstoot binnen onze gemeentegrenzen met 20% terugdringen. Andere voorbeelden waarmee de gemeente het goede voorbeeld geeft zijn LED straatverlichting, de rioolturbine en de zonnepanelen op het dak van het stadhuis. Samen met de Stadsregio Parkstad Limburg wordt gewerkt aan een regionale energietransitie met als doel in 2040 energieneutraal te kunnen zijn.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.