Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Heerlen-Noord op weg naar Den Haag

Bewoners en betrokkenen bij het Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN) gaan vrijdag 30 september naar Den Haag om hun Toekomstplan te overhandigen aan minister Hugo de Jonge. Voor het verbeteren van de levenskansen in Heerlen-Noord is steun en geld nodig.

Bewoners 

Ondersteund door burgemeester Roel Wever en NPHLN-directeur Ron Meyer pleit een bus vol bewoners in Den Haag voor boter bij de vis. De bewoners komen onder andere uit Beersdal, Eikenderveld, GMS, Vrieheide, Heerlerheide en Hoensbroek. "Onze inhaalrace heeft brandstof nodig. De gemeente wil het goede voorbeeld geven, maar we hebben ook de Rijksoverheid nodig," zegt burgemeester Roel Wever. "Wij doen de minister een aanbod: Heerlen-Noord wil de proeftuin zijn voor het hele land om levenskansen te verbeteren. We hebben de plannen en staan te popelen om energiearmoede, ongezondheid en laaggeletterdheid te bestrijden," zegt Ron Meyer. "Neem nou de laaggeletterdheid, die is hier gemiddeld twintig procent. Als we willen dat de volgende generatie betere levenskansen heeft, is lezen en schrijven cruciaal. Van peuteropvang tot scholen, van ouders tot huisartsen. Van gemeente tot Rijksoverheid. We moeten allen onze verantwoordelijkheid nemen," geeft Meyer aan. Het Toekomstplan dat de bewoners uit Heerlen-Noord aan minister Hugo de Jonge overhandigen bevat de ingrediënten voor een toekomst waarin het voor de levenskansen van kinderen niet meer uitmaakt of ze in Heerlen-Noord of elders in Nederland opgroeien. 

Trots

De bus uit Heerlen-Noord gaat niet alleen om iets te halen uit Den Haag, maar ook om iets te delen. Uit de recente NPHLN-bewonersenquête blijkt bovendien dat inwoners van Heerlen ontzettend trots zijn op de iconen in hun wijk of stad. Trots op bijvoorbeeld Kasteel Hoensbroek, de Brunssummerheide en de Mijnsteenberg met het groevegebied. Minister de Jonge was op 18 mei 2022 al eens op bezoek in Vrieheide, GMS en Versiliënbosch. Om ervoor te zorgen dat hij vaker z’n weg naar het zuiden zal bewandelen, krijgt de minister heuse ‘Heerlen-Noord schoenen’, beschilderd door streetart-kunstenaars uit Heerlen.

Datum nieuwsbericht

30 september 2022

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.