Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Ron Meyer nieuwe Programmadirecteur Alliantie Heerlen-Noord

Ron Meyer (40) wordt de nieuwe Programmadirecteur Alliantie Heerlen-Noord. Hij start per 1 april in de functie en volgt daarmee kwartiermaker Lodewijk Asscher op. Heerlen-Noord is één van de zestien Stedelijke Vernieuwingsgebieden in Nederland. Het één-generatie-plan dat hier met de Alliantie wordt uitgerold biedt structurele veranderingen om op de lange termijn de volgende generatie meer kansen en perspectief te bieden. Ron Meyer, zelf opgegroeid in Zeswegen, wordt als Programmadirecteur het gezicht van de Alliantie.

Heerlen-Noord beslaat ruim twee derde van het gemeentelijk grondgebied, er wonen ruim 50.000 mensen. De gevolgen van de mijnsluiting in de jaren zeventig van de vorige eeuw waren hier het meest voelbaar, en zijn dit nog steeds. De sociaaleconomische situatie verslechterde, dit uit zich op tal van vlakken, zoals gezondheid en veiligheid.

Over 25 jaar moet het niet meer uitmaken of je in Heerlen - Noord of in een ander stadsdeel in Nederland wordt geboren. Om dat te bereiken is een brede Alliantie aan de slag. De Alliantie Heerlen - Noord bestaat uit een groot netwerk van diverse spelers zonder formele hiërarchie die samen als doel hebben de achterstanden in 1 – generatie (25 jaar) integraal en structureel te verbeteren. De Alliantie wil kansen in het gebied pakken die jaren onbenut zijn gebleven.

Meerdere rondes en kandidaten

Roel Wever, voorzitter van de Alliantie en burgemeester van Heerlen over de aanstelling: “Afgelopen december zijn er meerdere sollicitatierondes geweest met kandidaten. Ron werd door de leden van de selectiecommissie unaniem als nummer één betiteld. Hij komt uit het gebied, herkent de problematiek en ziet de uniciteit qua kansen. Door zijn achtergrond is hij als geen ander in staat te schakelen op straatniveau, maar ook op het niveau van de strategische tafels in Den Haag, Maastricht en Heerlen.”

Lodewijk Asscher, sinds voorjaar 2021 kartrekker en kwartiermaker voor de aanpak in Heerlen – Noord denkt er ook zo over: “Ron Meyer is buitengewoon geschikt. Hij is creatief, inspirerend en enthousiasmerend, daarnaast heeft hij ideeën over de toekomst van het gebied en is hij bij uitstek in staat de aanpak samen met de bewoners vorm te gaan geven.”

Popelen om te beginnen

Meyer treedt aan op een bijzonder moment. Alle partners in de Alliantie zijn inmiddels aan boord en er wordt hard gewerkt aan uitvoeringsplannen. Lodewijk Asscher: “Iedereen popelt om te beginnen. De grootste uitdaging zal zijn te zorgen dat focus en energie worden vastgehouden. Ik heb het volste vertrouwen in Ron Meyer en ben er van overtuigd dat hij het geweldig gaat doen. Heerlen Noord kan zich geen betere ambassadeur wensen.”

Ook Ron Meyer zelf ziet er naar uit: “Ik ben zeer vereerd het Rijksprogramma Heerlen-Noord te mogen leiden. Voor een jongen uit Zeswegen is dit geen functie maar een missie. Eentje die over veel méér gaat dan alleen Heerlen-Noord. Wie de toekomst van de kinderen in onze armste buurten verbetert, verbetert de toekomst van de hele stad en streek. Ik sta te popelen om samen met al die mensen uit de hele stad en streek aan de slag te gaan.”

Roel Wever: “Lodewijk Asscher heeft met zeer veel kennis, kunde en passie de Alliantie sterk neergezet en iedereen in de stand gekregen om aan de slag te gaan. Vanuit diezelfde kennis, kunde en betrokkenheid is Ron de logische opvolger om dit nu uit te bouwen en daadwerkelijk uit te voeren.”

De samenstelling van de Alliantie Heerlen-Noord is als volgt:

Gemeente Heerlen: Roel Wever, voorzitter en burgemeester; Martin de Beer, wethouder economie;
Jordy Clemens, wethouder onderwijs
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: Annelies Kroeskamp, directeur
Primair onderwijs: Nicole van Wolven, bestuurder INNOVO
Voortgezet onderwijs: Ron Bonekamp, bestuurder SVOPL
Woningcorporaties: Barry Braeken, bestuurder Weller
Werk voor Heerlen: Arend Zwaga, directeur-bestuurder
CZ: Wiro Gruisen, manager regioregie
Jens en Standby: Erik Hoesbergen, bestuurder
Rabobank Zuid-Oost-Limburg: Wiel Herings, specialist bouw en vastgoed
Politie: Ali Sabri, hoofdinspecteur
GGD: Fons Bovens, directeur

Ron Meyer

Foto: Franco Gori

Datum nieuwsbericht

5 januari 2022

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.