Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Nieuwe website en helpdesk voor veilig internetten in Limburg

Het platform Digitaal Veilig Limburg is woensdag 23 november 2022,live gegaan met een gloednieuwe website en helpdesk voor alle inwoners van en ondernemers in Limburg. Roel Wever (burgemeester van Heerlen en cyberburgemeester namens de Limburgse gemeenten) heeft het startsein gegeven.

Op de website digitaalveiliglimburg.nl  kan iedereen terecht voor betrouwbare informatie over veilig internetten. Ook kunt u bij vragen of vermoedens de helpdesk bellen, telefoonnummer 085-0082791. De helpdesk is te bereiken tijdens schooluren (9.00-16.00 uur).

Om cybercrime te voorkomen

Digitaal Veilig Limburg richt zich op het digitaal weerbaar maken van internetgebruikers in Limburg. Cyberburgemeester Roel Wever: “Waar wij ons op richten is mensen helpen om misdrijven online te herkennen, zoals fraude met valse mails of whatsappjes. Preventie en bewustwording zijn namelijk essentieel om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van online cybercriminaliteit.”

“We merken dat mensen het lastig vinden om hun weg te vinden in online informatie over dit onderwerp. Ook blijkt het vaak moeilijk in te schatten hoe betrouwbaar die informatie vervolgens is. Juist dat probleem willen wij met de nieuwe website aanpakken”, aldus Roel Wever.

Telefonische helpdesk Voor de telefonische helpdesk werken de Limburgse gemeenten samen met het Platform Veilig Ondernemen (PVO) en IT-studenten van Gilde Opleidingen en VISTA College. Zij krijgen ondersteuning van specialisten.

De telefonische helpdesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, tijdens schooluren (9.00-16.00 uur). Tijdens schoolvakanties is de telefonische helpdesk gesloten. Het telefoonnummer is 085-0082790. 

Noodgeval? Bel de politie

De helpdesk van Digitaal Veilig Limburg is er niet voor noodgevallen. Mensen die slachtoffer zijn (of hiervan een sterk vermoeden hebben) van online criminaliteit zoals afpersing, diefstal of fraude, kunnen het beste direct met de politie bellen.

Digitaal Veilig Limburg Digitaal Veilig in Limburg is één van de initiatieven die momenteel wordt uitgevoerd op initiatief van 23 samenwerkende Limburgse gemeenten, het Vista College, Gilde Opleidingen en het Platform Veilig Ondernemen Limburg. De website is een pilot die in elk geval tot eind 2023 gaat lopen. De Limburgse gemeenten, Politie, OM, Provincie Limburg en PVO werken samen in de preventieve aanpak van cybercrime onder de naam van Taskforce Cybercrime Limburg. Burgemeester Wever is cybercrimeburgemeester namens deze gemeenten.

visual digitaal veilig LImburg

Datum nieuwsbericht

23 november 2022

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.