Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Groot onderhoud A79

De A79 tussen Maastricht en Heerlen krijgt dit jaar een flinke opknapbeurt. De weg wordt veiliger, stiller en duurzamer. Tijdens de onderhoudswerkzaamheden zijn 4 fases ingepland met afsluitingen van de A79. Tijdens elke fase is een deel van het traject zo’n 4 weken afgesloten.

Er wordt gewerkt aan drie onderdoorgangen tussen Hulsberg en Voerendaal. Hier halen we de geleiderail weg en zetten daar barriers voor in de plaats. Dit is een betere afschermconstructie, waardoor eventuele aanrijdschade beperkt blijft. Donderdag 15 april zijn deze werkzaamheden afgerond.

Vanaf 16 april 2021:

Vrijdag 16 april 2021 start de 2e fase. Vanaf die datum om 21.00 uur is de A79 tussen oprit 4 (Hulsberg) en knooppunt Kunderberg (richting Heerlen) afgesloten.

De snelweg A79 tussen oprit Hulsberg (4) en knooppunt Kunderberg (richting Heerlen) blijft minimaal een week langer afgesloten dan gepland. De weg zou eigenlijk vanaf 16 mei 2021 weer open gaan voor verkeer. Het groot onderhoud aan de A79 vanaf Hulsberg richting Heerlen heeft vertraging opgelopen nadat er schade is geconstateerd aan viaduct Kunderberg in Voerendaal. Bouwerkeer kan pas weer over het viaduct richting Heerlen om het werk te hervatten en af te ronden nadat er een ondersteuningsconstructie aangebracht is. Het voorstel voor de ondersteuningsconstructie wordt deze week verder uitgewerkt. Als de ondersteuningsconstructie aangebracht is, wordt het groot onderhoud aan de A79 vanaf Hulsberg richting Heerlen hervat en afgerond.  

De uitloop van de planning bedraagt minimaal 7 en maximaal 12 dagen.  Rijkswaterstaat informeert weggebruikers en omgeving over de voortgang van de werkzaamheden en de uiteindelijke termijn van vertraging. De 2 geplande afsluitingen in het kader van het groot onderhoud A79 richting Maastricht blijven voorlopig ongewijzigd.

De omleidingsroutes zijn over de A2 en A76, zoals ook tijdens de 1e afsluiting het geval was.

Kijk voor meer informatie op de website van Rijkswaterstaat.

Groot onderhoud A79

Het groot onderhoud aan de snelweg A79 tussen Maastricht en Heerlen wordt in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door Heijmans. Het traject krijgt in 2021 in beide richtingen een flinke opknapbeurt zodat de weg ook in de toekomst aan alle eisen voldoet en een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer gewaarborgd is.

Er worden uiteenlopende verbeteringen aangebracht. Er komt over het hele traject stiller asfalt en de op- en afritten bij Klimmen, Voerendaal en Valkenburg worden verlengd. Geleiderails die toe zijn aan vervanging worden vernieuwd en op een aantal locaties langs het traject waar er nu geen staan, worden geleiderails geplaatst. Ook de bewegwijzeringsborden worden waar nodig vervangen en de problemen met de afwatering worden aangepakt.

4 x 4 weken afsluitingen

In overleg met betrokken gemeenten en de provincie is gekozen voor een uitvoering met afsluitingen van de A79 in 4 fases. Tijdens elke fase is een deel van het traject zo’n 4 weken afgesloten. De planning is als volgt:

1: A79 afgesloten van Maastricht tot Hulsberg (4) richting Heerlen              [26 feb – 28 maart]

2: A79 afgesloten van Hulsberg (4) tot Heerlen richting Heerlen                 *[18 april – 16 mei]

3: A79 afgesloten van Hulsberg (4) tot Maastricht richting Maastricht           [28 mei – 27 juni]

4: A79 afgesloten van Heerlen tot Hulsberg (4) richting Maastricht               [9 juli – 8 aug]

*Bij deze planning is rekening gehouden met de Amstel Gold Race. Wanneer dit wielerevenement niet doorgaat, starten de werkzaamheden 2 dagen eerder: 16 april 2021.

Omleidingsroutes

Gele borden geven ter plaatse informatie over de werkzaamheden en verkeersmaatregelen.

Weersgevoelige werkzaamheden

Onderhoudswerkzaamheden zijn weersgevoelig. Bij slecht weer kunnen de geplande werkzaamheden aan de A79 mogelijk niet doorgaan. Bij de planning is hiermee rekening gehouden. Mogelijk dat de werkzaamheden daardoor eerder zijn afgerond dan nu vermeld. Weggebruikers zullen daarover tijdig worden geïnformeerd.Wegwerkzaamheden: veiligheid voorop

Rijkswaterstaat werkt dagelijks aan vlot en veilig verkeer. Daarvoor zetten wegwerkers en onze weginspecteurs zich dag en nacht in. Veiligheid staat hierbij voorop. Ook u kunt als weggebruiker een bijdrage leveren aan de veiligheid van wegwerkers én uzelf: volg de aanwijzingen en respecteer de snelheidslimiet.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over werkzaamheden? Kijk op de pagina van alle geplande werkzaamheden: www.rijkswaterstaat.nl/werkzaamheden. U kunt ook bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).

Datum nieuwsbericht

8 april 2021

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.