Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Onthulling gedenksteen voor Serge Heederik

Vandaag 25 mei is een gedenkteken voor Serge Heederik onthuld. Serge kwam op 25 mei 1996 door zinloos geweld om het leven in de spoortunnel van het toenmalig station van Heerlen. Nu 27 jaar later krijgt hij een eigen gedenkteken in de vorm van een gedenksteen. De steen wordt onthuld door zijn moeder Carin Hubers.

Gedenkteken voor Serge

De gedenksteen is ontworpen door kunstenaar Michel Huisman en wordt geplaatst op het Spoorplein. De gedenksteen is een beeltenis die tweeledig is. Op de eerste plaats een beeltenis met veel symboliek. In de steen is onder andere klimop verwerkt, waarvan de Latijnse naam Hedera is, een verwijzing naar de achternaam van Serge Heederik. Daarnaast is in het kunstwerk een QR-code van mozaïek verwerkt die je leidt naar een website waar het gruwelijke verhaal van zijn dood wordt verteld. Het gedenkteken voor Serge Heerderik is in stijl van de jaren 90 ontworpen, een verwijzing naar de zwarte en gevaarlijke tijd die Heerlen kent.

Het verhaal van Serge Heederiks zinloze dood is een verhaal dat nooit vergeten mag worden, vindt Wethouder Jordy Clemens: "25 mei 1996 staat in ons collectieve geheugen gegrift als een gitzwarte dag. Een dag waar het leven van een jonge student abrupt tot een einde kwam door zinloos geweld. Het gedenkteken vertelt ook een verhaal van een duistere geschiedenis van onze stad. Een verhaal dat we nooit mogen vergeten opdat het zich niet herhaalt.’’

De gedenksteen wordt geplaatst naast de roltrappen in het Maankwartier en is na de onthulling op 25 mei 16:30 uur door publiek te bekijken.

Datum nieuwsbericht

24 mei 2023

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.