Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Opening archief Historisch Centrum Limburg en presentatie boek ‘Archief van de Toekomst’

Woensdag 11 januari 2023 om 11.45 uur wordt het nieuwe archief in de voormalige Christus Koningkerk in Vrieheide feestelijk geopend. Daarnaast vindt de formele overdracht aan het Historisch Centrum Limburg (HCL) plaats.

Midden in Vrieheide ligt de voormalige Christus Koningkerk. De afgelopen twee jaar is deze door de gemeente Heerlen omgebouwd tot archiefdepot met kantoren, een studiezaal en vergaderzalen. Het gerenoveerde rijksmonument is daarmee nu het tweede monument dat door HCL als archief gebruikt zal worden, naast het Oude Minderbroedersklooster in Maastricht. Vanuit de kerk zal HCL archiefwerk verrichten voor Heerlen en haar archiefpartners in de regio.

Boek ‘Archief van de Toekomst’

Ter gelegenheid van de opening van het archief is ook een boek met verhalen en foto’s voor en door mensen uit Heerlen-Noord gemaakt; het Archief van de Toekomst. Hierin blikken volwassenen terug op het bijzondere verhaal van de Christus Koningkerk terwijl hun (klein)kinderen vooruitkijken naar hun toekomst.

Het hart voor de buurt

Ook de openbare ruimte krijgt een impuls. Zo komt er op het plein voor de deur straks ruimte voor activiteiten, bijvoorbeeld georganiseerd door buurtbewoners. Wethouder Jordy Clemens: "Nadat de leegstaande kerk en de directe omgeving jarenlang verslechterden, hebben we dat nu kunnen omkeren. Niet alleen komt er met het archief eindelijk weer een invulling van de kerk, maar ook het gebied eromheen wordt nóg meer een plek van en voor de buurt.’’

De opening op 11 januari wordt afgesloten met een voorstelling van Circus Salto.

Datum nieuwsbericht

3 januari 2023

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.