Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Opening Flooral en Romeinse plaquettes

Zoals vanouds is het nooit stil in Romeins Kwartier: het borrelt en bruist er! Op deze plek wordt geleefd: historie en heden komen samen in oude én nieuwe verhalen. Vanaf aanstaande vrijdag 23 juli is het verhaal van de stad ook terug te zien in de eerste flooral van Heerlen: een kunstwerk op de vloer. Het kunstwerk is 8 meter breed en 80 meter lang en ligt tussen het Raadhuis en Tempsplein.

Diezelfde vrijdag wordt ook de ‘Voettocht door het Romeins Kwartier’ uitgebreid met twee nieuwe plaquettes op en naast het Tempsplein. In mei 2019 werd de eerste plaquette over een gevonden Romeinse munt onthuld. Een van de nieuwe plaquettes verhaalt over de archeologische werkzaamheden en de vondst van een complete pottenbakkersoven, die nu in het Thermenmuseum te bezichtigen is. De andere laat meebeleven hoe de versterkte ingang van het Romeinse Coriovallum werd bewaakt.

Flooral: internationale samenwerking

Op verzoek van de gemeente heeft de Stichting Street Art nagedacht over een street art-kunstwerk voor het Romeins Kwartier. De Stichting selecteerde kunstenaar Cleon Peterson (Los Angeles) voor het maken van een ontwerp. Peterson is onder meer bekend van de flooral ‘Endless Sleep’ onder de Eiffeltoren. In een moderne, grafische vorm maakt hij kunstwerken over mensen en hun geschiedenis, strijd en belevenissen. De Heerlense flooral is een tijdlijn: een totempaal, met de Romeinse tijd, de tijd van de mijnbouw, de tijd van Heerlen als katholieke (winkel)stad en de nieuwe ontwikkelingen met het Maankwartier als recente blikvanger.

Talentontwikkeling

Cleon Peterson kon zelf niet naar Heerlen komen, vanwege alle coronamaatregelen. Onder zijn leiding is het werk uitgevoerd door de Stichting met medewerking van het Kunstencentrum ‘PAND. Bijzonder is de bijdrage van het Spaanse kunstenaarscollectief Boa Mistura die in de stad werken aan het grootste street art-kunstwerk van Europa, het Auroracomplex.

Romeinse hotspot

Het Tempsplein behoorde tot het Romeinse centrum van Heerlen en hier zijn veel vondsten gedaan. Ook is er een versterkte ingang van Coriovallum gevonden. Op verzoek van Buurtcomité Tempsplein en met hulp van comitélid Hub Meessen hebben de plaquettes ook een QR-code die naar filmpjes leiden. De ene film laat via archiefbeelden zien hoe de pottenbakkersoven werd ontdekt en veiliggesteld. De andere film toont een Romeinse soldaat die de wacht loopt alsof hij in Coriovallum is.

Datum nieuwsbericht

22 juli 2021

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.