Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Power Up – tegen energie-armoede

Heerlen gaat meedoen aan een nieuw Europees project 'Power up'. Het project wil stimuleren dat er plaatselijke 'sociale' energieorganisaties opgericht worden. Hiermee wil Europa energiearmoede aanpakken.

Het Europees project sluit goed aan bij het Heerlens streven naar een duurzame stad waar iedereen aan kan meedoen. Naar schatting heeft 9,3% (2019) van de Heerlense bevolking last van een te hoge energierekening. Voor hen wordt het steeds moeilijker om de stijgende rekening te kunnen betalen, waardoor er sprake is van energiearmoede.

'sociaal energiebedrijf'

Binnen het Europese project gaan we onderzoeken of we een lokaal duurzaam energiebedrijf energie uit wind of zon kunnen laten opwekken. Deze zou dan tegen gunstige tarieven aangeboden kunnen worden aan onze inwoners. Ook wordt onderzocht of mensen met een smalle beurs door dat energiebedrijf ondersteund kunnen worden bij de verduurzaming van de woning.

Aansluiten

Hierbij beginnen we niet vanaf nul, maar sluiten we aan bij de projecten die al lopen om in Parkstad duurzame energie op te wekken. Daarbij zullen we ook samenwerken met partijen zoals de lokale woningcorporaties en de energiecoöperatie. Het project sluit ook perfect aan bij het Europese project Wellbased waar Heerlen ook aan meedoet. Hierbij wordt onderzocht welke maatregelen het meeste opleveren voor de energierekening en de gezondheid van mensen.

Kennis delen

Behalve in Heerlen worden ook projecten uitgevoerd in Eeklo (België), in het Campania-gebied (rondom Napels-Italië), in Tsjechië (2 pilotsteden), Valencia (Spanje) en Skopje (Noord-Macedonië). Zo leren we in Europa hoe we het probleem van energiearmoede kunnen aanpakken. Het project duurt 4 jaar en start 15 september met een kick-off meeting.

Datum nieuwsbericht

22 juli 2021

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.