Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

President Italië bezoekt één museum in Nederland: het Thermenmuseum

Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengt de president van de Republiek Italië, Sergio Mattarella een staatsbezoek aan Nederland. Het driedaagse bezoek wordt 11 november, op speciaal verzoek van de president, afgesloten in Heerlen. President Mattarella reist naar Heerlen af om het Romeins badhuis, het topstuk van het Thermenmuseum te bewonderen.

Italiaans staatsbezoek wordt afgesloten in Heerlen

Op persoonlijke wens sluit hij het staatsbezoek af in Heerlen, om dit unieke archeologisch rijksmonument van Nederland te bezichtigen. Hij is hierop attent gemaakt door de Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello die het badhuis afgelopen zomer op uitnodiging van burgemeester Wever bezocht.

Waarom het Thermenmuseum?

Eeuwenlang kwamen mensen uit alle windstreken naar het Romeins badhuis om er te baden, te sporten en elkaar te ontmoeten. Tot op de dag van vandaag vertelt het badhuis een internationale geschiedenis. Zo geeft ook Ambassadeur Novello aan. Hij noemde dit bijzondere erfgoed in juli een uniek topstuk dat getuigt van een tweeduizend jaar gedeelde historie tussen Nederland en Italië. Hij is enthousiast over de plannen van de gemeente Heerlen om hier een nieuw Romeins Museum te realiseren. Dit enthousiasme heeft hij weten over te dragen aan zijn president.

De passie en trots voor erfgoed zoals in Italië gewoon is, is voelbaar in de ambitie voor een nieuwe toekomst van het Romeins badhuis. Behoud en beheer van het rijksmonument voor toekomstige generaties vereist een nieuw museumgebouw. Het nieuwe Romeins Museum wordt een schatkamer van lokale, regionale, nationale én internationale betekenis. Deze grensoverschrijdende waarde wordt bevestigd door dit presidentieel bezoek.

kinderen bekijken de schatten in het Thermenmuseum

Datum nieuwsbericht

7 november 2022

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.