Staatssecretaris Paul Blokhuis op werkbezoek in Heerlen

15 juni 2020 Vandaag bracht staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis een werkbezoek aan Heerlen. De staatssecretaris ging onder andere op bezoek bij LEVANTO, begeleid wonen voor jongeren, aan de Putgraaf. Hij ging hier in gesprek met twee jongeren over hun ervaringen met de opvang. De jongeren vertelden over hun leven en hun toekomstplannen.

Een van de jongere, Lynn, vertelde dat ze baalde van het stigma: "Ik ben geen probleemjongere maar een jongere met een probleem!" Paul Blokhuis: "Om hulp vragen is geen zwaktebod, maar is juist stoer."

Daarnaast is wethouder Peter van Zutphen van welzijn, armoedebestrijding en centrumontwikkeling met de staatssecretaris in gesprek gegaan over de ontwikkelingen in Heerlen. In tegenstelling tot veel andere steden, is Heerlen erin geslaagd om het aantal daklozen de afgelopen 10 jaar terug te dringen. Er wordt hard gewerkt aan preventie, het voorkomen van dakloosheid. Maar ook de opvang zelf wordt verbeterd: van pension Mijnzicht naar begeleid wonen in eigen appartementen. En van de Klomp, een betonnen kolos met weinig daglicht en weinig privacy, naar het Gasthuis: opvang in een verbouwd klooster met veel licht, ruime eigen kamers en een grote tuin. Om al die verbeteringen te realiseren en ook de uitstroom uit de opvang te verbeteren, wordt nauw samengewerkt met de andere Parkstadgemeenten en Beekdaelen.

Paul Blokhuis was vol lof over de Heerlense aanpak. Hij herkende hierin veel van de landelijke plannen en nodigde Heerlen uit om vooral door te gaan op de ingeslagen weg. Peter van Zutphen benadrukte dat we met onze aanpak op de goede weg zijn, maar dat we er nog niet zijn. Haagse daklozen naar krimpgemeenten zoals Heerlen sturen, helpt daarbij niet. Den Haag moet haar eigen problemen oplossen.

Behalve het bezoek aan de jongerenopvang LEVANTO heeft de staatssecretaris ook een bezoek gebracht aan het Credo Huis in Maastricht (jongerenopvang) en Mondriaan. Bij Mondriaan ging het gesprek over wachtlijsten in de GGZ.

bezoek Blokhuis