Subsidie voor groene daken en gevels

3 december 2019 Heerlen voert een subsidieregeling in voor groene daken en groene gevels. Iedereen kan gebruik maken van deze subsidieregeling: inwoners, woningcorporaties, bedrijven en verenigingen van eigenaren.

Voor de komende 5 jaar is er één miljoen euro beschikbaar. Wethouder Charles Claessens: “Met groene gevels en groene daken bespaar je niet alleen op je energierekening. 0ok help je mee aan een leefbare stad.” 

Klimaatverandering

We hebben steeds vaker te maken met extreme regenval, langdurige droogte en hittegolven. Extreme regenbuien zorgen voor wateroverlast. Het rioolstelsel kan de grote hoeveelheden regenwater niet verwerken waardoor straten, tuinen en woningen blank komen te staan.

Energiebesparing en andere voordelen

Door de isolerende werking van groene gevels of daken, kan men energie besparen. Groen koelt in de zomer en houdt de warmte beter vast in de winter. Andere voordelen zijn: het voorkomen van wateroverlast, minder CO2-uitstoot door energiebesparing, gezondere lucht, het stimuleren van biodiversiteit, en het terugdringen van geluidshinder en oververhitting van de bebouwde kom. 

Hoogte subsidiebijdragen

De hoogte van de subsidiebijdrage hangt af van het soort groen wat er op komt. 1. Een plantjesdak (dunne onderlaag): €  40,- per m2 2. Een bloemendak (dikkere onderlaag)  € 115,- per m2 3. Een groengevel: € 115,- per m2 4. Een geveltuin: €   25,- per m2

Meer informatie en aanvragen

Over de verschillen tussen de soorten groene daken en gevels kunt u info vinden op waterklaar.nl. Meer informatie over de subsidieregeling en een aanvraagformulier wordt naar verwachting in de week van 9-13 december 2019 op deze site gepubliceerd. 

groen dak