Naar hoofdinhoudNaar hoofdmenu

Jaarrekening 2021

De gemeente Heerlen heeft het jaar 2021 afgesloten met een positief resultaat van 3,5 miljoen euro. Ondanks alle grillige ontwikkelingen vanwege de pandemie is het gelukt om het jaar 2021 af te sluiten met een gezonde financiële huishouding. De algemene reserve bedraagt 3,9 miljoen euro. Daarmee is ook het weerstandsvermogen weer op peil. Ook de coronaboekhouding laat een positief saldo zien van 3,8 miljoen euro. Dat bedrag is gereserveerd voor de coronakosten van 2022 en voor tegenvallers bij bouwprojecten vanwege stijgende grondstofprijzen.

Met de afsluiting van het boekjaar 2021 is ook het herstelplan afgerond dat in 2018 is overeengekomen met de provincie. Toen werd Heerlen geconfronteerd met forse financiële tegenvallers en zeer pessimistische budgettaire voorspellingen. Wethouder Loek Damen van Financiën: “We hebben toen gekozen voor de moeilijkste weg: financieel gezond worden, maar ook onze ambities voor de stad zoveel mogelijk in stand houden. Ik ben trots op iedereen die eraan heeft meegewerkt om dit donkere scenario te voorkomen. Aan het begin van een nieuwe coalitieperiode kunnen we een financieel gezonde stad overdragen aan een nieuw bestuur”.

Hartverwarmend

Ondanks de positieve cijfers was 2021 voor veel Heerlenaren ook een beroerd jaar. Vanwege de oplaaiende pandemie zijn vooral de horeca, evenementenbranche, cultuursector en vele kwetsbare burgers diep geraakt. En ook de overstromingen van juli dat jaar hebben gezorgd voor veel ellende en angst. Hulp van overheden bracht daarbij enige troost, maar vooral de hulp en betrokkenheid van medeburgers was hartverwarmend.

Betaalbare woningen

Het centrum van de stad is volop in beweging en kreeg er een aantal pareltjes bij, zoals de Nieuwe Nor, het Stadskantoor van Francine Houben en het Mijnmuseum. Van het Rijk kwam extra goed nieuws met een bijdrage van 4 miljoen euro voor het realiseren van betaalbare woningen in het centrum. En ook de gesprekken met de onderwijsinstellingen over een terugkeer naar het centrum zijn een positieve opsteker.

Heerlens Heitje

De pilot van ’t Heerlens Heitje begon in maart 2021. Burgers voeren klussen uit voor de gemeente en verdienen daarmee digitale munten. Die kunnen ze inwisselen bij verschillende lokale ondernemer. Op deze manier komen bewoners in contact met elkaar en dat is goed voor de leefbaarheid in hun buurt. Op een innovatieve manier krijgt ook de lokale economie een extra zetje.

Bovengrondse Vakschool

In Heerlen-Noord opende de Bovengrondse Vakschool (met een knipoog naar de Ondergrondse Vakschool die zorgde voor de opleiding van mijnwerkers) de deuren in het pand van het voormalige Emmacollege aan de Passartweg. Vanuit deze plek krijgen mensen op een laagdrempelige manier hulp bij het vinden van hun weg naar de vele openstaande vacatures in Zuid-Limburg.

Geluksmomenten

De campagne ‘Gelukkig ouder worden in Heerlen’ is opgezet om informatie te krijgen voor het ouderenbeleid. Het was een serie portretten waarbij Heerlense 55-plussers hun geluksmomenten deelden op verschillende plekken in het land.

Museumprijs 2021

De toekenning van de Vriendenloterij Museumprijs 2021 aan Kasteel Hoensbroek was een grote verrassing. Het prijzengeld van 100.000 euro is een beloning voor de beste inzet van digitale middelen als ondersteuning van het verhaal. Met dit bedrag wordt een start gemaakt om de geschiedenis van 800 jaar tot leven te wekken met behulp van de modernste digitale middelen.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.